Antarctica ar putea fi salvată de un pește prădător

0
126

Un prădător cu aspect primitiv, unul care străbate apele înghețate ale Mării Ross din Antarctica protejat fiind de proteinele antiîngheț din sângele său, ar putea fi cheia salvării unuia dintre ultimele ecosisteme cu adevărat curate ale Terrei. Cu o singură mențiune… înainte de asta trebuie să îl salvăm noi pe el.

codCodul de Antarctica reprezintă un element crucial în bogatul lanț trofic antarctic. Însă, din 1996, codul cu pricina a devenit extrem de prețuit de către consumatorii de pește, cei care îi numesc carne „aurul alb”.

În sezonul 2011 – 2012, 15 vase sub pavilionul a șase state au pescuit circa 3.500 de tone metrice de cod antarctic din Marea Ross (trebuie menționat că nu mai puțin de opt state au permisiunea de a pescui în aceste ape). Peste jumătate din captură a ajuns în SUA, acolo codul respectiv este vândut (alături de la fel de rarul cod patagonian) cu suma de cel puțin 50$ per kilogram. Trebuie menționat că, factor extrem de important, codul de Antarctica crește cu aproximativ un centimetru pe an, motiv pentru care specialiștii sunt convinși că specia nu va rezista presiunii exercitate de vasele de pescuit.

În joc este toată fauna Antarctică. „Scoateți codul antarctic din ecuație și întreg ecosistemul se va schimba radical”, afirmă ecologul David Ainley, citat de revista PopScience. „Marea Ross reprezintă ultimul ecosistem de pe Terra care nu a făcut cunoștință încă cu gunoaiele produse de oameni. Din nefericire, acest ecosistem este lipsit de un element vital, un produs de lux, dacă preferați, pe care puțini își permit să îl consume. Ca să salvăm Antarctica, trebuie să salvăm întâi condul antarctic”.

Sursa: stiintasitehnica.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here