Antofagasta din deşertul Atacama, capitala mondială a astronomiei

0
448

antofagasta_ sky_chlUNESCO va recunoaşte Antofagasta – regiune din deşertul Atacama, cel mai arid din lume – drept unul dintre cele mai bune locuri de pe planetă pentru observarea spaţiului cosmic, acordându-i certificarea “Starlight”, relatează EFE, citată de Agerpres.

Dacă în urmă cu sute de ani caravanele se orientau prin deşertul Atacama observând stelele, acum firmamentul curat poate servi pentru a-i arăta omenirii care este drumul de urmat, comentează agenţia spaniolă de presă.

Acordarea acestui titlu, care se va formaliza în scurt timp, ar putea da un mare impuls turismului în această regiune cunoscută până acum la nivel mondial ca principal producător de cupru şi ca sediu al observatoarelor astronomice ALMA şi Cerro Paranal.

O certificare ştiinţifică de acest tip o au, până în prezent, doar Insulele Canare (Spania), La Serena (Chile), Arizona şi Hawaii (SUA) şi Africa de Sud.

observatorio-atacama-chile

Observarea Căii Lactee

Trei puncte din această regiune situată în nordul Republicii Chile intră pe lista celor mai bune locuri pentru observarea Căii Lactee. Este vorba de Parcul Chug Chug, celebru pentru geoglifele sale, Alto Loa şi o zonă aflată la sud de oraşul Atofagasta, locuri care au condiţii meteorologice excepţionale, fără nori în cea mai mare parte a anului.

“Obiectivul este de a da valoare acestei bogăţii intangibile reprezentate de cerul nostru şi de a o pune la dispoziţie pentru practicarea unui turism neintruziv”, a explicat astronomul Maximiliano Moyano, de la Institutul de Astronomie al UCN (Universidad Catolica del Norte).

potw1114a

Atelier internaţional de astronomie

Iniţiativa a fost impulsionată de Fundaţia EuroChile, Universidad del Norte şi programul guvernamental Innova, care au marcat evenimentul cu un atelier internaţional de astronomie, cu participarea unor oameni de ştiinţă europeni.

“Certificarea UNESCO va permite o largă popularizare a astronomiei şi impulsionarea turismului în rândul persoanelor din întreaga lume care caută cele mai curate ceruri pentru a observa firmamentul”, a subliniat directorul executiv al EuroChile, Jose Aravena.

 Poluarea cerului

În 2008 UNESCO a pus pentru prima dată problema necesităţii de a se evita poluarea cerului ca element fundamental pentru protecţia mediului înconjurător şi pentru observarea astrelor, a semnalat Pedro Sanhueza, reprezentant pentru America Latină al Fundaţiei Starlight.

Potrivit acestuia, există o slabă conştientizare şi o profundă necunoaştere în ceea ce priveşte efectele negative ale poluării luminoase. Totuşi, aşa cum s-a întâmplat în cazul consumului de tutun şi cum se întâmplă cu emisiile de gaze cu efect de seră, există posibilitatea ca guvernele să adopte măsuri pentru a frâna această problemă, a apreciat Pedro Sanhueza.

2048

“Un drept al omenirii”

Chile dispune de o legislaţie care apără cerul său de poluarea luminoasă, potrivit astronomului Maximiliano Moyano. Acceptarea unor tendinţe estetice agresive şi necunoaşterea – dacă nu neglijenţa – determină uneori autorizarea unor sisteme de iluminat ce reprezintă o încălcare a ceea ce Pedro Sanhueza consideră “un drept al omenirii”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here