Înțelesul unor expresii celebre (12)

0
97

antologia cunoașteriiA-ți cunoaște neștiința este partea cea mai bună a cunoașterii (Confucius) – Adevărata ignoranță nu este absența cunoașterii, ci refuzul de a dobândi (Karl Popper)

A spune brașoave

Expresia are rădăcini în laudele exagerate prin care negustorii de demult din Brașov își prezentau marfa. Ei foloseau tertipuri, reclame viclene și spuneau foarte multe minciuni, care au fost numite, în timp, brașoave. A spune brașoave înseamnă, așadar, a induce în eroare, a spune minciuni, baliverne, palavre.

Atlas

Legenda spune că Atlas, unul dintre titani, l-a alungat pe Perseu și nu a vrut să-l găzduiască deoarece zeița Themis îi spusese că un fiu al lui Zeus îi va fura merele de aur. Plin de mânie pentru că i-a fost refuzat adăpostul, Perseu i-a arătat capul înspăimântător al Medusei, o femeie hidoasă, cu șerpi în loc de păr. În clipa în care a văzut înfricoșătoarea apariție, Atlas s-a prefăcut în munte: barba și părul s-au transformat în păduri, mâinile și picioarele în stânci, iar capul într-un pisc înălțat până la cer. Tot izvoarele mitologice l-au imaginat pe Atlas ca un uriaș ce susținea pe umerii săi Universul și întreaga boltă cerească.

Comparând pe cineva cu Atlas spui, de fapt, că acea persoană are de dus în spinare greutăți mari, probleme serioase. Analogia este des întâlnită și în literatură, Eminescu introducând personajul în versurile sale într-una dintre celebrele Scrisori:
„Precum Atlas în vechime sprijinea cerul pe umăr
Așa el sprijină lumea și vecia într-un număr…”

A tout seigneur, tout honneur
(fr. Fiecărui senior, toată cinstea)

Expresia este folosită și ad litteram, dar și cu sens extins. Așadar, înțelesul ei este că trebuie să acordăm fiecăruia ce i se cuvine, după calități și merite, după pricepere, talent, poziție socială etc.. Este folosită și cu sensul de bază, dar, uneori, și ironic.

A trăi ca un Bimbașa

„A trăi ca un Bimbașa” înseamnă „a trăi în belșug”. Bimbașa Sava a fost un faimos căpitan de arnăuți de pe vremea lui Tudor Vladimirescu (1821). Acest căpitan s-a îmbogățit ușor, de pe urma hoților la drumul mare, pe care avea misiunea să-i prindă. Obținând banii atât de facil, își permitea să trăiască „pe picior mare”, prosper și în lux.

Experiența este sursa cunoașterii (Marin Preda)

Te invit să citești și Înțelesul unor expresii celebre (11).
Te-ar mai putea interesa și alte articole de la rubrica Literatură.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here