Dezbatere despre nuvelă ca gen literar, pornind de la proza scurtă românească, la ICR Stockholm

0
102
Antologia de proză scurtă românească O dezbatere despre nuvelă ca gen literar, având drept punct de pornire antologia de proză scurtă românească “Skrapliv” (“Viață de aruncat”), apărută în Suedia în 2013 și întâmpinată cu entuziasm de presă, va avea loc marțea viitoare la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, informează un comunicat al ICR.

La dezbaterea “Memoria și culpa sau prezența trecutului în prezent”, care printre temele puse în discuție o va aborda și pe aceea a modului în care literatura română se raportează la dictatura comunistă la 25 de ani după prăbușirea acesteia, vor participa trei dintre autorii care au contribuit la antologie— Gabriela Adameșteanu, Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici -, precum și editorul Ingemar Nilsson, informează site-ul ICR de la Stockholm.

Prima antologie de proză scurtă românească publicată vreodată în Suedia, “Skrapliv” (editura 2244, trad. Jeana Jarlsbo și Anna Hedman), cuprinde unsprezece nuvele românești apărute după 1989; ceilalți scriitori români prezenți cu texte în paginile cărții sunt Adriana Bittel, Augustin Cupșa, Daniela Crăsnaru, Adela Greceanu, Florin Lăzărescu, Veronica Niculescu, Răzvan Petrescu și Bogdan O Popescu; cel din urmă este și autorul nuvelei care a dat titlul antologiei.

Numeroase publicații, precum și radioul și televiziunea suedeză au recenzat elogios această antologie.

Ei au laudat atât calitatea nuvelelor, cât și munca redactorilor Eva Leonte și Ingemar Nilsson. “Skrapliv” a fost calificată de presa suedeză drept “incitantă” (Svenska Dagbladet); “care merită citită” (Televiziunea suedeză SVT); “o modalitate excelentă de a face cunoștință cu diversitatea prozei românești contemporane” (Kristianstadsbladet); “cea mai frumoasă carte a anului” (Radiodifuziunea suedeză SR).

Antologia de proză scurtă românească apare în contextul unui interes crescut al cititorilor pentru nuvelă; nu în ultimul rând datorită atenției pe care a atras-o asupra acestui gen literar acordarea Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2013 lui Alice Munro, autor de nuvele, mai informează ICR de la Stockholm.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here