Antrenorul de genii, Florin Colceag: Trebuie să investim în copiii noştri

0
319
Prof. dr. Florin ColceagProf. dr. Florin Colceag, cunoscut ca antrenorul de genii şi considerat unul dintre părinţii spirituali ai multor copii supradotaţi din ţară, a conferenţiat, marţi seară, la Suceava, în cadrul unui turneu naţional în care „antrenorul” se întâlneşte cu părinţi, profesori şi copii. Preşedinte al Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate Gifted Education, matematicianul Florin Colceag s-a prezentat publicului sucevean drept „un ţăran care a devenit matematician şi mai apoi psihopedagog, apoi economist”.

Despre Suceava, Florin Colceag a mărturisit că în aceste locuri a găsit oameni absolut remarcabili, creativi, care nu îşi pierd nădejdea şi nu cedează şi care, poate cel mai important, „investesc în copiii lor, investesc tot, uită de ei ca să poată da copiilor o şansă pentru a putea ajunge nişte oameni mari, oameni adevăraţi”.

Vreme de trei ore, psihopedagogul le-a vorbit celor prezenţi despre creativitate, antrenarea ei, despre maniere de a sparge barierele construite în jurul creativităţii copiilor, „un îndrumar” despre cum să ghidezi copiii dotaţi către un viitor strălucit. Când părinţii nu ştiu să-şi modeleze propriii copii, să-i îndrume corect, intervine el, testându-i, promovându-i şi sprijinindu-i.

De ani buni, de când cultivă sămânţa genialităţii, doctorul în economie a declarat că a remarcat talente deosebite peste tot în ţară.

Acesta a povestit: „Vin de mult aici şi tot am pus seminţe, pentru că v-am spus că sunt ţăran. Şi văd că recolta a început să apară. Uneori poţi să semeni în deşert şi crezi că nu se va întâmpla nimic, că seminţele pe care le pui se vor usca şi vor muri. Însă e surprinzător câte seminţe au vitalitate şi în deşert. Şi acolo încolţesc, şi acolo cresc, şi acolo rodesc. Am bucuria să văd roadele. Găsesc colegi pe care i-am instruit, cu care am lucrat, şi care-mi arată cu bucurie clasele lor. Nişte copii care sunt fantastici, absolut incredibili. Suntem într-o ţară în care învăţământul e sub orice critică. Când vezi apărând astfel de flori, ştii că sămânţa care a rodit e puternică. Şi cel mai important e că aceşti oameni, la rândul lor, pun seminţe. Şi ne vom ridica”.

„Trebuie să investim în copiii noştri”

Încă de la debutul seminarului, Florin Colceag a invitat publicul sucevean să pună întrebări, să interacţioneze. Profesorul le-a vorbit profesorilor şi copiilor despre relaţia părinte-copil (parteneriatul dintre aceştia), cultivarea idealurilor, atenţia la individualitatea copiilor, despre diversitate ca bază a stabilităţii, despre maniere de a încuraja şi stimula copiii pentru a fi suficient de puternici, de inteligenţi, de abili, de creativi, curajoşi şi implicaţi, pentru ca atunci când vor creşte să schimbe anumite  lucruri.

„Prin acţiunile noastre putem stimula sau inhiba comportamentul copiilor. Trebuie să ştim care sunt factorii şi comportamentele care duc la cele două situaţii”, a spus Florin Colceag.

Acesta a mai adăugat că: „primul lucru pe care trebuie să-l facem este să investim în copiii noştri. Dacă nu mai avem curajul sau puterea, sau voinţa, sau energia şi trăim cu teama de a mai face ceva, trebuie pe ei să-i învăţăm să nu aibă teama. Pentru asta trebuie să le vedem calităţile, nu defectele. Dacă la calităţi te uiţi, calităţi vezi. Dacă defecte urmăreşti, defecte vezi”.

Alexandru Cozaciuc, elevul nevăzător, remarcat de antrenorul de genii

La întâlnirea de marţi seară a fost prezent şi Alexandru Cozaciuc, elev în clasa a IX-a al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu”, cunoscut pentru talentul său şi pentru abilitatea de a cânta la numeroase instrumente de suflat, tânăr a cărui măiestrie  interpretativă este o dovadă neclintită a talentului său.

Despre Alexandru Cozaciuc, Florin Colceag a declarat că poate să reprezinte România pe cele mai mari scene ale lumii; el îl va sprijini pentru a-l promova.

„Voi încerca să iau legătura cu Gheorghe Zamfir. I-l voi prezenta pe Alexandru pentru a-i pune pe cei doi împreună pe o scenă. Alexandru este suficient de matur pentru a fi promovat fără riscuri. Este un talent excepţional, un patriot. Şi-a depăşit condiţia, este un tânăr fantastic”, a menţionat Colceag.

Sursa: monitorulsv.ro

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here