În această noapte va fi oficiata o slujbă de Te-Deum în toate bisericile ortodoxe

0
1399

Anul NouSlujba de Te-Deum din Noaptea de Anul Nou. Rugăciune de mulțumire. La mulți ani! Un An Nou plin de fapte bune!

Conform celor declarate de basilica.ro, în toate bisericile ortodoxe vor fi oficiate în noaptea de Anul Nou, slujbe de mulţumire pentru binefacerile din anul care se încheie şi slujbe de binecuvântare pentru noul an. Această slujbă specială este alcătuită din mai multe părți.

Semnificațiile slujbei de Te-Deum

Despre semnificațiile slujbei de Te-Deum din noaptea de Anul Nou ne-a vorbit IPS Daniel, Arhiepiscop al Iasilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

„Slujba din noaptea aceasta are o semnificație deosebită, deoarece dorim ca anul nou în care intram să ne găsească în starea de rugăciune. Cea mai normală și binecuvântată stare a existenței noastre este starea de comuniune cu Dumnezeu. Rugăciunea este convorbire și comuniune și legătura vie cu Dumnezeu. De aceea, în această noapte, slujba de la miezul nopții este o slujbă formată din trei părți.

Prima parte este Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Lui îi aducem mai întâi de toate laudă, pentru că El este Mântuitorul nostru. Prin El fiecare an devine o șansă a mântuirii noastre. Apoi, aducem rugăciune de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul care a trecut și cerem ajutor pentru anul care urmează. Aceste rugăciuni de mulțumire se afla în slujba de Te-Deum pentru Anul Nou, dar și la sfârșitul Liturghierului pe care îl avem la îndemână, unde există o adunare de cereri și rugăciuni.

Rugăciunea de mulțumire. Tradiții în Noaptea de Anul Nou

Rugăciunea de mulțumire totdeauna este însoțită și de cereri, de ajutor, a harului dumnezeiesc pentru noi. Acestea sunt completate de a treia parte care este un cuvânt de învățătură, un îndemn la sfințirea timpului. Apoi, desigur, se anunță evenimentele care vor fi pe plan bisericesc cele mai importante în anul care intrăm.”

IPS Părinte Mitropolit Daniel ne-a vorbit și despre tradiții care au loc an de an în noaptea de anul nou la Catedrala mitropolitană din Iași.

Citiți și Ce ar face acum Hristos în locul meu?

„Noi obișnuim aici, la Catedrală, că după această slujbă de mulțumire de la miezul nopții să oferim într-o sală din apropierea Catedralei, o sală de prăznuire, câte un pahar de vin fiert și câte un cozonăcel, special făcut pentru această noapte. Ciocnind paharul, dorind credincioșilor prezenți sănătate și bucurie, simțim că formăm o familie duhovnicească.

Acest obicei care s-a instituit la noi de mai mulți ani, de vreo 3-4 ani, a dat rezultate deosebite. În primul an, am avut 350 de persoane, în al doilea an 700 de persoane și anul trecut 920 de persoane, cu care am ciocnit un pahar de vin și cărora le-am urat la mulți ani. Pentru foarte mulți credincioși, mai ales în vârstă, evenimentul a fost perceput ca un revelion duhovnicesc. El constituit o mare bucurie.”

Mulțumiri credincioșilor și clericilor – IPS Daniel

Cu prilejul trecerii în noul an, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat și câteva urări ascultătorilor postului de radio Trinitas, precum și ierarhilor și celorlalți clerici care sprijină activitatea acestei instituții.

Citiți și Iubirea este opusul fricii, nu curajul.

„Le transmitem tuturor ascultătorilor să mulțumească lui Dumnezeu pentru binefaceri și să ceară ajutorul pentru anul nou. Pentru că toată darea cea bună și tot darul vine de la Părintele luminilor, de la Dumnezeu Tatăl, prin Dumnezeu Fiul și se comunică nouă în Duhul Sfânt. Dorim ca să transmitem cele bune ascultătorilor postului de radio Trinitas. Mulțumim pentru faptul că îl ascultă. Mulțumim, de asemenea, ierarhilor care îl sprijină, Eparhiilor care îl sprijină. Urăm tuturor ca timpul anului următor să fie un timp îmbelșugat în roade ale pământului, dar și în rodiri de fapte bune, spre slava lui Dumnezeu și spre bucuria noastră, a tuturor’.

La mulți ani frumoși!
Să ne ajute Dumnezeu să fim mereu uniți!

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here