Apa. Știați că?

0
522

apa… 70% din corpul omenesc este format din apă?

…“Peste 80% din bolile corpului omenesc se datorează apei!” (Dr. Louis PASTEUR)

… în momentul în care cantitatea de apă din corpul omenesc este redusă cu 1% îţi va fi sete, iar dacă este  redusă cu 10% vei muri?

… deşi populaţia lumii a crescut  exponenţial în ultimele secole  (şi creşte în continuare), resursele de apă au rămas aceleaşi? Astfel, noi avem acum la dispoziţie aceeaşi cantitate de apă pe care o aveau şi primii homo sapiens: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone)?

… apa acoperă aproximativ 71% din suprafaţă pământului? Cea mai mare parte a apei de pe glob se găseşte în oceane (97.2%), urmate de gheţari/calote glaciare/etc (1.8%) în timp ce 0.9% se găseşte în subteran iar 0.001% sub formă de vapori. Apa “dulce”, utilizată de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezintă doar 0.02% din totalul apei de pe Terra şi se găseşte în râuri, lacuri etc?

… mai mult de 94% din apă de pe Pământ are un înalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinitătii apei pe glob este de 35% (variază, însă, foarte mult în funcţie de zona), iar anumite ţări (cum ar fi Cipru, de exemplu) îşi sporesc resursele de apă potabilă desalinizând apă oceanelor/marilor în unităţi speciale denumite uzine de desalinizare?

…oamenii graşi au mai puţină apă în organism (din punct de vedere procentual) decât cei slabi? Acest lucru se datorează faptului că ţesutul adipos conţine mai puţină apă decât celelalte organe şi ţesuturi ale corpului (în medie, acesta conţine aproximativ 10%). Tot din aceeaşi cauză, corpul femeilor conţine mai puţină apă decât cel al bărbaţilor?

… organismul uman elimină apa prin rinichi (urină), transpiraţie, plâns dar şi respiraţie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apă sunt eliminaţi prin rinichi, 500 ml prin respiraţie iar restul prin transpiraţie. Când plângem “pierdem”, în medie, aproximativ 1 ml de lacrimi?

… unele din cele mai bogate în apă organe ale corpului nostru sunt creierul şi rinichii? Aproximativ 80% din creier este apă, în timp ce la rinichi procentajul creşte până la aproape 85%. Sângele conţine până la 83% apă?

… necesarul de apă recomandat pentru a fi utilizat de un om într-o zi este de 50 litri? Această cantitate include atât consumul propriu-zis cât şi baia, prepararea mâncării etc. Însă, pe glob, există diferenţe foarte mari ale consumului de apă între diferite ţări: americanii consumă, de exemplu, de 5 ori mai multă apă decât europenii (500 litri/ zi vs. 100 litri/ zi), în timp ce locuitori din ţări precum Gambia trebuie să se mulţumească doar cu 4.5 litri/ zi?

… într-o viaţă de circa 70 de ani, un om consumă în medie 115 tone de apă, echivalentul a peste 2 vagoane cisternă?

… 95% dintr-o roşie este apă?

… în mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare? Totuşi, apa pe care o bem noi prezintă aceste însuşiri datorită diferiţilor factori cu care intră în contact (roci, substanţe de purificare, poluare etc)?

… peste 30% din resursele mondiale de apă sunt localizate în Asia? Pe locurile următoare se află America de Sud (cu 27%) şi America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care deţin, împreună, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob?

… timpul de descompunere al  unui pet  este de  300  de ani, iar al unei sticle  este de 450 de  ani?

… pentru producerea şi comercializarea unui litru de apă îmbuteliată se consumă 3 litri de petrol?

… tenul tău va fi proaspăt şi luminos pur şi simplu dacă bei suficientă  apă?

În acest moment majoritatea spaţiilor de producţie şi de alimentaţie publică nu filtrează apa cu care vă pregăteşte cafeaua, ceaiul şi mâncarea? Nu are rost să mai discutăm de purificarea apei care ar fi în primul rând în interesul lor pentru că produsele vor avea un gust mai bun şi se pot păstra mai mult timp în siguranţă.

Sursa: aquator.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here