De când există?

0
124

Observăm și folosit zilnic numeroase aparate, dispozitive și instalații a căror existență ni se pare cu totul firească. Dar de fapt, puțin sunt cei care știu, de pildă, de când sunt ele cunoscute lumii întregi.

aparate - de cand existaAscensorul

Despre prima folosire avem date certe încă din epoca romanilor. Unul era instalat la Colosseum-ul din Roma și avea un mecanism simplu, alcătuit dintr-un sistem de scripeți și contragreutăți lucrate din piatră cioplită. Energia necesară era furnizată de mușchii a circa 60 de oameni. Instalația era folosită la ridicarea din subsolul clădirii a gladiatorilor și a fiarelor sălbatice, care urmau a se înfrunta apoi în arenă.

Aspiratorul de praf

Era la început, adică acum 80 de ani, o instalație greoaie, ce putea fi mișcată de la un loc la altul cu ajutorul a doi cai. A fost inventat de inginerul englez Cecille Brut. În zilele noastre există și aparate miniaturale alimentate din baterii electrice de buzunar.

Bicicleta

Apare pentru prima oară în China , cu peste 2 300 ani î.e.n. Era numită ˶fericitul dragon˝, și arăta ca un fel de cal de lemn, având o singură roată pe care se încăleca. De fiecare parte mai poseda încă o roată, ce era acționată manual. Dar, prima bicicletă apropiată de cea a zilelor noastre a fost construită în Anglia, în 1842, de Mac Millan. Ingeniosul nostru inventator, Aurel Vlaicu, și-a construit singur, în prima tinerețe, un ˶bițiclu˝ rezistent cu care a călătorit de la Munchen până la satul său natal, Bințiți, unde vehiculul a stârnit admirația fratelui Ion și a altor flăcăi localnici care nu mai văzuseră până atunci un asemenea obiect rar și scump.

Conservarea alimentelor 

Apare, în scris, în tratatul despre agricultură al lui Marcus Porcius Cato, unde sunt prezentate vechi rețete de păstrare a untdelemnului, vinului și altor produse.

Însă, primele conserve închise în cutii metalice sunt prezentate de englezul Duranty, în 1810. La început, conservele erau achiziționate îndeosebi de armată și căpitanii navelor de cursă lungă.

Fotografia – primele “aparate”

A fost imaginată încă din secolulul al XV-lea de mintea genială a lui Leonardo da Vinci, care a descris camera obscură. Practic, prima fotografie a fost realizată de fizicianul francez Nicephore Niepce (1765-1833) – considerat alături de Daguerre, inventatorul fotografiei. El a folosit emulsii fotosensibile depuse pe suport emtalic. Acea primă imagine fotografică fusese expusă timp de ….12 ore..(de la 7 până la 19) și reprezenta o masă într-o grădină. Vărul său, Abel Niepce (1805-1870) a fost primul care a folosit emulsia pe plăci de sticlă.

„Magazinul Curiozităților Lumii”, Claudiu Vodă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here