Apariția inexplicabilă a unui lac în mijlocul deșertului

0
129

În urmă cu câteva săptămâni, păstorii tunisieni au descoperit la 25 km de orașul Gafsa, în deşert, un lac despre care nu ştiau nimic. Nu există, până în prezent, nicio explicaţie general acceptată a modului în care a apărut lacul, dar localnicii profită deja de apa şi plaja apărute peste noapte, în temerilor autorităţilor că apa ar putea avea unele efecte nocive.

desertApa lacului (pe care localnicii l-au numit Lac de Gafsa) era, la început, limpede şi de culoare albastru-turcoaz; ulterior, a devenit verzuie şi tulbure, datorită înmulţirii algelor.

Autorităţile au avertizat că apa ar putea fi contaminată ori chiar radioactivă şi potenţial cancerigenă, deoarece în zonă există depozite de fosfaţi (ce pot fi uneori radioactivi), în regiunea Gafsa aflându-se una dintre cel mai mari exploatări de fosfaţi din Tunisia. Faptul că apa şi-a schimbat culoarea, datorită algelor, arată că ea este stagnantă, nu este împrospătată permanent, astfel încât în apă s-ar putea acumula substanţe periculoase.

Dar, în ciuda avertismentului, sute de tunisieni s-au grăbit să viziteze lacul şi să se scalde, bucuroşi să profite de „plaja” ivită peste noapte şi să se răcorească, scăpând de căldura de 40 grade Celsius.

„Unii spun că e un miracol,  alţii cred că e un blestem”, a declarat jurnalistul Lakhdar Souid, pentru France 24.

Până în prezent nu există o explicaţie oficială a ivirii lacului; unii geologi cred că activitatea seismică ar fi determinat ridicarea spre suprafaţă a apelor din pânza freatică, dar nu toţi specialiştii sunt de acord cu această idee.

După spusele autorităţilor locale,  lacul ar putea avea un volum de un milion de metri cubi de apă; se întinde pe o suprafaţă de peste un hectar şi ar avea o adâncime de 10-18 metri.

Sursa: The independent

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here