Apiterapia – O metodă de tratament la îndemâna oricui

0
437

miereaApiterapia – Mierea și calitățile ei terapeutice – Polenul, păstura, propolisul și afecțiunile în care acționează

Apiterapia este o metodă terapeutică prin care pot fi vindecate numeroase boli, cu ajutorul produselor apicole. Se folosesc: miere, polen, ceară, lăptișor de matcă, propolis, venin de albine. În general, aceste produse pot fi folosite de către oricine, având foarte puține contraindicații. Singura categorie de oameni care trebuie să uzeze de ele cu precauție o constituie bolnavii de diabet.

Mierea

Mierea este un aliment foarte ușor de digerat, care cuprinde un amestec de fructoză, într-o formă care se asimilează direct de organism, fără a fi transformată. Mierea constituie o sursă importantă de energie. Ea conține cantități mari de substanțe minerale (calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, fosfor), precum și vitaminele B1, B2, B6 și acid folic.

Proprietățile terapeutice ale mierii

Mierea este energizantă, tonofiantă, sedativă, laxativă, expectorantă, antiseptică, diuretică, antianemică.

La copii cu vârsta de până la 14 ani, se recomandă administrarea unei lingurițe de miere pe zi, iar adulții pot consuma 1-2 lingurițe de miere pe zi.

Ce fel de miere trebuie să alegem?

Mierea de tei este recomandată împotriva insomniei, nevrozelor, bronșitei, răcelii.

Mierea de salcâm este indicată pentru tratarea asteniei și a nevrozelor.

Mierea de castan dulce este foarte eficientă împotriva bolilor cardio-vasculare.

Mierea de mentă poate fi folosită cu succes în tratarea dischineziilor biliare, bolilor gastrointestinale, indigestiei, balonărilor.

Mierea de rozmarin este recomandată împotriva bolilor căilor respiratorii.

Mierea de cimbrișor este indicată pentru tratarea bolilor bronho-pulmonare și digestive.

Mierea de levănțică este eficientă împotriva astmului bronșic și a emfizemului pulmonar.

Mierea își păstrează calitățile terapeutice atât dacă este consumată ca atare, cât și dacă este adăugată în diferite alimente (ceai, lapte, cafea). Condiția este ca acestea să nu fie prea fierbinți, deoarece substanțele active conținute de miere sunt distruse la temperaturi ridicate.

Polenul

Polenul conține, la rândul lui, multe substanțe minerale, vitamine și enzime. Se folosește, în general, la indicațiile medicului, în doze de 5-10 g pe zi la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani; 10-15 g pe zi la copii de 6-12 ani, iar la adulți 16-20 g pe zi, pentru întreținere și pentru tratarea unor boli ușoare. Se iau 20-40 g pe zi- doză de șoc, pentru afecțiuni grave.

Cât timp trebuie să dureze cura de polen?

Polenul de păpădie are o puternică acțiune diuretică, acționând favorabil asupra rinichilor și a vezicii urinare; mai are acțiune depurativă și ușor laxativă.

Polenul de măr acționează asupra miocardului și este fortifiant general.

Polenul de măr este antidiareic.

Polenul de salcâm galben are o acțiune puternică asupra vaselor capilare. El protejează organismul împotriva hemoragiilor, micșorează timpul de coagulare, întărește contracțiile inimii și reglează ritmul cardiac.

Polenul de salvie acționează asupra funcțiilor digestive și intestinale. Este diuretic și provoacă transpirația.

Polenul de cimbrișor favorizează circulația sângelui, este tonic și ușor afrodisiac, acționează ca și antiseptic.

Polenul de tei este calmant și sedativ.

Păstura

Păstura este polenul conservat de albine, după ce suferă o anumită transformare, care începe imediat după depunerea sa în celulele fagurelui, când devine o masă omogenă, aderentă de pereți lui. Pentru a putea fi consumată, păstura trebuie păstrată în borcane de sticlă, care se țin la rece.

Proprietățile păsturii

Păstura este tonifiantă, antianemică, stimulantă, antibacteriană. Ea accelerează creșterea, reglează funcțiile intestinului, echilibrează sistemul nervos. Este recomandată pentru creșterea randamentului fizic și intelectual, fortificarea organismului, suplinirea unor carențe vitaminice și minerale. Este folosită în tratarea unor afecțiuni ca: astenie, anorexie, rahitism, întârzierea creșterii la copii; senescență (îmbătrânirea țesuturilor organismului), constipație, colită, diaree cronică, anemie; alcoolism, ateroscleroză, fragilitate vasculară, colibaciloză, adenom de prostată; hepatită cronică, ciroză hepatică, nevroze, artroză; boli de piele, căderea părului, migrenă, tumori maligne.

Propolisul

Propolisul este un produs apicol provenit din substanțe rășinoase pe care unele albine le culeg de pe frunzele, mugurii și coaja coniferelor, plopilor și prunilor.

Proprietăți terapeutice

Propolisul este anestezic, bactericid, antiviral, antifungic, cicatrizant.

Pentru mai multe articole despre plante și alte alimente sănătoase accesați rubrica Sănătate.

Cules și prelucrat de Alex. G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here