Aplauze pentru Horațiu Mălăele și Niculae Urs la Bruxelles

0
85

Piesa “Măscăriciul”, după A.P. Cehov, dramatizată și adaptată scenic de Niculae Urs și Horațiu Mălăele, a fost îndelung aplaudată vineri seara de românii de la Bruxelles prezenți la Palatul de Arte Frumoase (BOZAR) din capitala europeană.

imageResizePe tot parcursul piesei, cei doi mari actori români au trecut cu măiestrie de la comic la dramatic, de la râs la tristețe și lacrimi, de la tragedie la parodierea ei și de la comedie la caricaturizarea ei, cei doi privind înapoi, în trecut, când cu mândrie, când cu melancolie.

“Actorul” Vasili Vasilici Svetlovidov a fost interpretat cu măiestrie de Horațiu Mălăele. Relația sa cu Nikita Ivanici, sufleur-ul de o viață a lui Vasili, este plină de momente teatrale care au reușit să țină spectatorii cu respirația tăiată de emoție pe tot parcursul reprezentației. La final de carieră, Vasili Vasilici Svetlovidov a jonglat între scenele comice și cele dramatice, alături de “confidentul” său, Nikita Ivanici, care suferea la rândul său din cauza unei vieți care nu mai avea nimic de oferit și a unei neveste urâte, motiv pentru care îi era greu să se ducă acasă, preferând să locuiască în teatru.

Spectacolul ”Măscăriciul” a plecat de la o mică comedie a lui Cehov, “Cântecul Lebedei”, după cum a declarat la finalul acestuia Horațiu Mălăele.

“Iată că îl comemorăm pe Cehov și îl sfințim totodată, pentru că este un comediograf de excepție, așa cum îi plăcea să se autodenumească, iar anul acesta este un an festiv. Ne bucurăm și pentru partea aceasta a spectacolului nostru, și pentru noi, și pentru Cehov. (…) Noi am gonflat structura dramatică puțin, adică am aplicat structura dramatică și am gomflat personajele în zona psihologică a lor din nuvelistica lui Cehov, creând acest spectacol de o oră și jumătate. Cred că i-am găsit un titlu bun acestui spectacol și acestei piese, care l-ar încânta (pe Cehov) — ‘Măscăriciul’ “, a spus Horațiu Mălăele.

În opinia sa, “teatrul românesc băltește într-o lege teatrală foarte veche și care îi face invizibili pe actorii doritori și pe actorii buni care vor să facă teatru”.

“Schemele sunt închise, e un lucru care se cunoaște în lumea teatrului și nu numai. Sunt autorități abilitate să facă ceva. Dacă vor să facă ceva și cu teatrul românesc. Avem talente foarte multe. Deocamdată, ne limităm la particularități și la câteva accidente singulare, pentru că acest tineret nu este văzut în dorința lui de a face teatru și de a i se observa și talentul. Eu cred că lucrurile se vor schimba și vom avea o altă opinie”, a mai spus Horațiu Mălăele.

În ceea ce privește o nouă lege a teatrului, artistul consideră că “lucrurile s-ar putea să mai dăinuie”.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here