Aproape 200 de lucrări, la Bienala de artă grafică contemporană de la Sfântu Gheorghe

0
575

IMG_2895Aproape 200 de lucrări realizate de artişti din 16 ţări au fost înscrise până acum la cea de-a treia bienală de artă grafică ce va loc anul viitor la Sfântu Gheorghe, au anunţat organizatorii manifestării.

Termenul limită pentru înscrierea la concurs este de 25 noiembrie a.c, iar la acesta pot participa artişti plastici profesionişti şi studenţi ai universităţilor de artă din toată lumea, cu lucrări grafice cu tematică liberă realizate în ultimii doi ani. Creaţiile artistice pot fi înscrise la două secţiuni – grafică tradiţională de imprimare şi grafică experimentală.

Curatorul expoziţiei, Siklodi Zsolt, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ediţia a treia a bienalei se desfăşoară sub genericul ‘Integrum’, scopul manifestării fiind de a determina tendinţele artistice internaţionale şi de a integra grafica autohtonă în circuitul mondial. ‘Şi acum doi ani şi acum patru ani au venit foarte multe lucrări, spre exemplu la ediţia a doua au fost aproape 800 de lucrări din 26 de ţări şi am putut trage o concluzie care sunt trendurile globale în privinţa graficii contemporane şi unde ne poziţionăm’, a declarat Siklodi Zsolt.

Directorul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, Imreh Istvan, a adăugat că această bienală şi-a propus, în acelaşi timp, să reunească şi să pună pe simeze câteva dintre cele mai valoroase lucrări de artă grafică contemporană din lume, pornind de la ideea că mulţi oameni nu au acces la expoziţiile de acest gen organizate în străinătate. ‘Am reuşit ca această bienală de artă grafică din Ţinutul secuiesc să fie care mai mare ca număr de lucrări din România (…), putem spune că în domeniul graficii contemporane este cea mai importantă (…) În 2010 au fost în jur de 10 ţări participante, în urmă cu doi ani au fost 26 de ţări şi noi sperăm ca acum să fie şi mai multe. Lucrările nu trebuie să aibă un anumit specific, dar trebuie să se încadreze la una dintre cele două categorii’, a precizat Imreh Istvan.

Juriul va acorda şi în acest an patru premii, unul în valoare de 2.000 de euro şi trei în valoare de câte 1.000 de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a precizat că gala de premiere va avea loc pe data de 21 ianuarie 2015 la Teatrul din Sfântu Gheorghe, iar lucrările premiate vor intra în patrimoniul noului Centru de Artă Contemporană a Transilvaniei de la Sfântu Gheorghe.

Bienala este organizată de Consiliul Judeţean Covasna, Centrul de Cultură al judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Harghita şi Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here