Cel mai vechi dinozaur cu coarne din America de Nord, de mărimea unui corb | FOTO

0
309

Aquilops americanusPaleontologii americani au identificat o nouă specie de dinozaur cu coarne, pe care au numit-o Aquilops americanus, cel mai vechi descoperit în America de Nord. Aquilops înseamnă “cap de vultur”, iar americanus vine de la locul descoperirii.

Oamenii de știință au încadrat în această nouă specie un craniu de dinozaur pe care l-au descoperit în Montana, cu 17 ani în urmă, conform National Geographic. După ani de cercetări asupra fosilei, ei au făcut o descriere a dinozaurului într-un studiu publicat  în revista științifică americană PLOS ONE, citată de Agerpres.

Craniul dinozaurului Aquilops americanus, cu o lungime de 8,4 centimetri, prezintă trăsături bine definite. Avea botul alungit ca un cioc și un os facial ascuțit spre partea din spate. De asemenea, animalul, de talie mică, asemănătoare cu a unui corb. Avea o excrescență osoasă în zona nasului, țepi pe partea superioară a craniului și în zona inferioară a gâtului. Se estimează că Aquilops americanus avea o lungime de aproximativ 60 cm, o greutate de circa 1,3 kg. El se hrănea cu plante.

Aquilops americanus – cel mai vechi dinozaur cu coarne

Conform studiului, această creatură trăia la începutul Cretacicului, în urmă cu 108 milioane de ani. Aceasta înseamnă ca e cu 20 de milioane de ani mai vechi, decat cel mai vechi dinozaur cunoscut până acum, a precizat Andrew Farke. Andrew Farke este paleontolog la Muzeul Raymond Alf de Istorie Naturală din California. Deasemena el este unul dintre cei care au luat parte la descoperire.

“Am fost surprinși să constatăm că acest dinozaur cu coarne seamănă mai mult cu dinozaurii din Asia decât cu cei cei care au trăit în America de Nord”, a precizat el, citat de AFP. Acest lucru sugerează faptul că s-a produs la un moment dat un fel de migrație. Cercetătorii încearcă să explice înrudirea între acești dinozauri și verii lor asiatici.

Paleontologul american a subliniat că se cunosc încă puține lucruri despre acești dinozauri cu coarne. In zilele noastre au fost descoperiți doar câțiva dinți și câteva fragmente de craniu ale acestor exemplare.

AquilopsSkullDorsal

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here