Ar putea suplimentele alimentare să îmbunătățească vederea?

0
115

O echipă de specialisti susține că suplimentele alimentare pe bază pigmenți care se găsesc  în alimente precum morcov, spanac sau ouă pot îmbunătăți acuitatea vizuală, se arată pe bbc.com/.

ochiUnul din aspectele care mențin sănătatea vizuală sunt  pigmenții carotenoizi cum sunt cei care dau culoarea portocalie a morcovilor, caiselor sau mango-ului sau culoarea verde din spanac și broccoli.

Acestea sunt utilizate pe scară largă ca și coloranți naturali pentru produse alimentare și cosmetice, sunt cunoscute a fi esențiali  în creșterea plantelor și fotosinteză, și sunt o sursa principală de vitamina A pentru oameni. De asemenea, carotenoidele oferă beneficii pentru sănătate, în reducerea riscului de boli, în special anumite tipuri de cancer și afecțiuni oculare.

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că administrarea de suplimente alimentare cu carotenoizi ar putea contribui la reducerea efectului de orbire și ar îmbunătăți multe alte aspecte ale performanței vizuale: culori și contraste cromatice clare, timp de recuperare mai rapid, viteze de procesare  vizuală mai rapidă și chiar capacitatea de a vedea lucrurile în depărtate.

Există mai mult de șase sute de carotenoizi  în natură, iar aceștia produc  marea varietatea de culori pe care le vedem în fructe și legume. Organismul uman nu le poate crea dar le poate metaboliza în dietă din diverse surse naturale.

Suplimentele alimentare cu carotenoizi au fost utilizate cu succes pentru a trata o formă de pierdere a vederii, cunoscut sub numele degenerescență maculară senilă (DMS ), ea afectând regiunea maculară din spatele retinei și fiind  în prezent principala cauza de orbire în lumea modernă. Cu toate acestea, în ultimii ani , cercetătorii au intensificat investigațiile pentru a determina dacă aceste suplimente ar putea fi capabil să îmbunătățească vederea la persoanele care au deja o vedere bună.

Un studiu efectuat în 2013 pe o sută cincizeci de persoane sănătoase a arătat că un nivel mai ridicat de pigment macular în ochi a diminuat efectele de orbire  și a redus timpul de recuperare după expunerea la o susă de lumină puternică.

Un alt studiu care a implicat o sută douăzeci  de conducători auto sănătoși a arătat că suplimentele cu carotenoide au îmbunătățit contrastul și sensibilitatea la lumină, iar suplimentele cu luteină s-au dovedit a fi eficiente în îmbunătățirea acuității vizuale la persoanele sănătoase, care petrec multe ore în fața unui calculator.

Luteina este unul dintre cele trei pigmenți carotenoizi care se găsesc în concentrație mare în retina ochiului, mai precis în macula, o pată de culoare galbenă cu circa 2 milimetri diametru. Culoarea galbenă a maculei se datorează prezenței  luteinei, zeaxantinei și mezo-zeaxantinei.

John Nolan, profesor la Institutul de Tehnologie Waterford din Irlanda,  este implicat într-un studiu în curs de desfășurare prin care testează în ce măsură suprimentele  cu carotenoide pot îmbunătăți vederea.  Din rezultatele obținute până acum s-a ajuns la conluzia că pentru un ochi sănătos s-a obținut o îmbunătățire a funcției vizuale cu 15-20% iar la pacienții cu degenerescență maculară,  s-a obținut un rezultat satisfăcător în 30% din cazuri. Specialistul atrage atenția că este nevoie de un tratament de șase până la doisprezece luni pentru ca efectele să fie obținute.

Nolan se definește  aceste carotenoide ca fiind o protecție solară pentru ochi, pentru că ele formează un filtru galben dens în centrul retinei, care se protejează de lumină albastră. El susține că aceste suplimente ar putea fi deosebit de utile pe masură ce înaintăm în vârstă. Specialiștii ne susțin că putem extrage aceste substanțe din diferite surse naturale precum legume, porumb, portocale și ouă. Dar este nevoie de aproximativ douzeci de  miligrame de carotenoide pe zi pentru a obține beneficiile descrise mai sus, susțin cercetătorii. Acest lucru este destul de dificil chiar și pentru cei  au o dietă sănătoasă. Unii cercetători susțin că ouăle sunt o sursă puternică  și o formă mai ușor asimilabilă,  pentru organismul, uman de carotenoide.

Există, de asemenea, dovezi care leagă carotenoizi cu alte procese din organism îmbunătățesc auzul,  funcțiile motorii, imunitatea și percepția.

John  Nolan a publicat o lucrare în care indică faptul că pacienții cu Alzheimer au un nivel scăzut de pigment macular, ceea ce le afectează vederea.  Un alt studiu publicat în 2013 de Billy Hammond, profesor la Universitatea din Georgia,  a constatat că un nivel mai ridicat de pigment macular este asociat cu o viteză mai mare de procesare și o stare de echilibru mai bună- aceasta a fost măsurat  prin cât de mult au stat subiecții într-un picior cu ambii ochi închiși.

Pigmenții maculari sunt deosebiți de importanți în funcționarea organismului uman nu doar în ceea ce privește prevenirea demenței și degenerării maculare, dar și în modul în care funcționează creierul global, susține Hammond. Este important  să subliniem, totuși, că cele mai multe dintre studiile de până acum s-au identificat doar corelatii între pigmenți și funcția creierului,  mecanismul nu este încă evident.

Până când eficaciența și siguranța de a lua suplimente va fi determinată, specialiștii ne sfătuiesc să adoptăm un stil de viață sănătos bazat pe o alimentație bogată în fructe și legume.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here