“Arborele vieţii”, o expoziție ce reflectă legătura săteanului cu natura şi credinţa

0
119
Arborele VieţiiO expoziţie despre strânsa legătură a săteanului cu natura şi credinţa este propusă sub genericul “Arborele Vieţii”.  Expoziţia poate fi vizitată până în 15 ianuarie, în Secţia de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacău.

Scoarţe, ştergare, ii, lăzi de zestre şi obiecte de mic mobilier, oale, dar şi alte obiecte din viaţa de zi cu zi prezentate publicului au încrestate, pictate, brodate ori ţesute acest motiv ancestral ce face legătura între credinţă, cu al său Pom al Vieţii din Geneză, şi tradiţia adânc ancorată în obişnuinţele locuitorilor de la sat, transmite Agerpres.

“Arborele Vieţii” este cel care-l însoţea pe om de la naştere până la moarte. El era prezent alături de acesta în toate momentele importante ale existenţei sale. Şi, atunci când, în Ajunul Crăciunului, veţi împodobi bradul, să vă amintiţi că acesta este şi el, într-o formă mai modernă, tot un Pom al Vieţii”, spunea, la vernisaj, Iulian Bucur; el este custodele acestei expoziţii.

Evenimentul artistic a fost întregit de lansarea unui “Calendar cu poze şi bucate de prin sate băcăuane adunate” pentru anul 2015. Este o lucrare realizată de către muzeograful Ludmila Enescu. Acesta adună în paginile sale reţete tradiţionale culese din localităţile rurale ale judeţului. Lucrarea este înfrumuseţată cu fotografii ce surprind momente din cotidianul rural din zonă.

“Pupeze”, dar si nişte colăcei din aluat realizaţi în formă de pasăre, după o reţetă culeasă din comuna băcăuană Parincea au constituit elementul practic desprins din reţetele calendarului pentru a fi prezentat la degustare participanţilor la eveniment.

“Întotdeauna m-a uimit cum putea ţăranul român să se descurce în condiţii vitrege. Ei reuseau să gătească asemenea bunătăţi concepute din atât de puţine resurse”, a declarat, pentru Agerpres, Mariana Popa,”, făcând referire la reţetele culinare prezentate. Mariana Popa este directorul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here