Arborii Sequoia. Ştiaţi că…

0
3242

arborii Sequoia… arborii Sequoia sunt printre cei mai bătrâni şi cei mai mari (atât ca înălţime, cât şi ca volum) arbori de pe pământ?

… arborii Sequoia sunt specii de conifere de culoare roşiatică, cunoscuţi sub numele de “brazi roşii” (redwoods)?

 

 

… astăzi mai supravieţuiesc doar 3 specii de arbori Sequoia:

1. Brad roşu de coastă

(Sequoia Sempervirens, sau “brad roşu de California”) – se întâlneşte pe coasta Californiei şi pe coasta Oregon (SUA).

2. Sequoia Gigant

(Sequoiadendron Giganteum, sau “brad roşu de Sierra”) – este ocrotit prin lege şi se întâlneşte pe versanţii vestici ai Munţilor Sierra Nevada (California, SUA), la altitudini de peste 2.000 m.

3. Dawn Redwood

(Metasequoia) – este pe cale de dispariţie, se întâlneşte în China.

… arborelui Sequoia i se mai spune uneori şi “arborele mamut “, atât datorită dimensiunilor sale impresionante, cât şi ramurilor sale încovoiate, ce amintesc de colţii strămoşului elefantului de azi?

… arborii Sequoia pot trăi de la sute până la mii de ani?

… cel mai vechi arbore Sequoia Gigant are 3.500 de ani – vârstă calculată prin numărarea inelelor trunchiului?

… cel mai înalt copac din lume este Arborele Hyperion (115 m) – din specia Sequoia Sempervirens?

… cel mai mare copac din lume (ca volum) este Arborele General Sherman (1487 metri cubi) – din specia Sequoiadendron Giganteum?

… numele “sequoia” este dat în amintirea liderului indienilor cherokee – Sequoyah (1776–1842) – care a inventat un alfabet unic, învăţându-şi poporul să citească şi să scrie?

… arborii sequoia pot atinge înălţimi de 145 m la maturitate, iar circumferinţa trunchiului poate ajunge la 40 m, încât abia poate fi cuprins de 30 de oameni cu braţele deschise.

… rădăcinile unui arbore sequoia sunt groase de 2-3 m şi lungi de 50-60 m?

… un arbore sequoia poate cântări şi 2.100 tone – cum e cazul celui mai mare copac din lume?

… dacă se sapă un tunel în trunchiul unui arbore sequoia bătrân, prin acest tunel pot trece simultan două camioane mergând în sensuri opuse?

… dacă se secţionează un trunchi de sequoia cu un diametru de 15 m, pe platforma obţinută pot staţiona comod 10 limuzine, sau se poate improviza un ring de dans unde, alături de orchestră, încap 30 de perechi de dansatori?

… lemnul arborelui sequoia este foarte dur, deoarece este îmbibat puternic cu răşină; s-au descoperit cioturi de sequoia de la începutul paleoliticului – resturi ce nu au putut fi distruse în mii de ani nici de agenţii chimici din sol, nici de cei atmosferici?

… scoarţa unui arbore sequoia – care poate atinge şi 1 metru grosime, ca în cazul celui mai mare copac din lume (tot un Sequoia) – este impregnată cu un tanin al cărui miros alungă insectele?

… din cauza structurii spongioase a scoarţei lor, arborii sequoia au o rezistenţă la foc aproape identică cu cea a azbestului?

… arborii sequoia se înmulţesc prin seminţe?

… incendiile forestiere nu numai că nu doboară aceşti arbori uriaşi, ci chiar favorizează înmulţirea şi regenerarea lor, deoarece inhibă dezvoltarea vegetaţiei la sol, favorizând astfel vlăstarii de Sequoia în perioada de creşter? De asemenea, aerul cald generat de foc usucă şi deschide conurile, care eliberează cantităţi mari de seminţe peste solul optim dezvoltării vlăstarilor. Incendiile de pădure mai ajută şi prin cenuşa de la sol, care protejează seminţele de sequoia de razele ultraviolet.

… deşi habitatul natural al arborilor sequoia este numai în California, aceşti copaci magnifici au fost cultivaţi în toată lumea, chiar şi în România – în Ardeal şi Bănat?

… Oradea este oraşul cu cei mai mulţi arbori Sequoia din ţara noastră (3 arbori Sequoia gigant, ce au o vechime de peste 100 de ani)?

… arbori Sequoia se mai găsesc la noi în ţară şi la Băile Herculane, şi în sate din judeţele Cluj şi Arad?

Sursa: ArtaCunosterii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here