Din bucătăria românească veche: Ardei umpluți cu varză roșie și Marmeladă de dovleac

0
110

marmeladă de dovleacMarmeladă de dovleac și Ardei umpluți 

Pentru că am intrat în a doua lună de toamnă, moment în care se pun la conservat diverse legume pentru a beneficia de acestea și pe timpul îndelungatei ierni, vă propunem câteva dintre cele mai vechi rețete.

Rețetele ”Ardei umpluți cu varză roșie” și ”Marmeladă de dovleac” au fost publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa, scrie Agerpres.

Ardei umpluți cu varză roșie 

Opărește ardeii în apă sărată și lasă-i să se răcorească. Apoi se umple cu varză roșie astfel preparată: Se taie varza subțire, se opărește în apă sărată. Se scurge bine apa într’o sită. Se adaogă untdelemn și sare de bucătărie după gust, apoi se umple ardeii. Aceștia se pun în borcane până se umple de tot; apoi sunt închiși ermetic și se fierb la ”bain-marie” 5 minute.

Marmeladă de dovleac 

Pune un kilogram de dovleac fără coajă, semințe și firele din mijloc și aceiași greutate de zahăr, cât și o lămâie. Taie dovleacul în bucățele mici și punele într’o cratiță cu apă rece. Pune pe foc să fiarbă tare până ce dovleacul se va strivi ușor. Scoate bucățile, scurgele de apă. Apoi punele iarăși pe foc cu zahărul și lămâia tăiată în felii subțiri dar necurățată de coajă, să fiarbă. Pune în borcane.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here