Arhivele lui Gabriel Garcia Marquez la o universitate din SUA

0
156

Arhivele personale ale scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez au fost achiziționate de către Centrul Harry Ransom al unei Universități din Texas.

GabrielScriitorul columbian este recunoscut pentru romanele sale inegalabile și pentru scrierile de proză scurtă în care fantasticul și realul coabitează într-o lume liniștită. Din păcate, acesta a murit la 17 aprilie 2014, la vârsta de 87 de ani, informează cei de la instituția de învățământ superior menționată, din orașul american Austin..

Tratând teme și accepțiuni de peste jumătate de secol, arhivele conțin în principal manuscrisele originale a zece cărți semnate de Garcia Marquez, inclusiv ale capodoperelor sale “Un veac de singurătate” (1967) și “Dragostea în vremea holerei” (1985). Universitatea a achiziționat cu acest prilej peste 2.000 de documente, inclusiv scrisori de la Graham Greene și Carlos Fuentes, schițe ale discursului lui Marquez de acceptare a Premiului Nobel în 1982, precum și fotografii și decupaje din presă, adunate de-a lungul activității sale literare’, reliefează Agerpres.

Colecția depozitată în SUA include și mașinile de scris Smith Corona și calculatoarele pe care autorul a redactat mai multe dintre operele sale majore.

Pe lângă pasiunea sa pentru literatură, García Márquez a avut dezvoltat și un interes personal pentru cinematografie. Astfel, în perioada adolescentină, petrecută în Barranquilla, împreună cu pictorul Enrique Grau, scriitorul Álvaro Cepede Samudio și fotograful Nereo López, participă la realizarea scurtmetrajului La langosta azul (Langusta albastră).

Gazda acestor documente ce au aparținut laureatului premiului Nobel pentru Literatură, mai cuprinde și un muzeu și o bibliotecă specializată în cercetarea din domeniul științelor umaniste.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here