Arsuri şi opăriri

0
6166

Arsuri şi opăriri.

Pentru arsurile şi opăririle minore, este necesară doar acordarea rapidă a primului ajutor.  Primul pas pentru tratarea acestora presupune cufundarea zonei în apă rece pentru cel puţin 20 de minute. Acest lucru răceşte pielea, stopează arsura şi ameliorează durerea. Zona trebuie apoi menţinută curată, pe ea trebuie aplicate comprese calmante şi trebuie crescută capacitatea organismului de a se vindeca prin folosirea unuia dintre remediile recomandate în continuare.

Ce este în neregulă

Arsura este o afectare a pielii provocată de căldura umedă sau uscată, substanţe chimice sau electricitate. Cele mai multe arsuri se produc în casă şi sunt cauzate de apă fiartă, ulei sau grăsime încinsă, ori mâncăruri fierbinţi. Cele mai uşoare arsuri sunt considerate „de gradul I”. Zona afectată poate fi roşie şi dureroasă cu inflamaţie minoră. Puteţi să trataţi singuri aceste arsuri atât timp cât zona afectată nu este mai mare decât mâna dumneavoastră. Rănile mai serioase pot fi cauzate de foc, abur sau substanţe chimice. Arsurile moderate (de gradul II) sunt roşii şi dureroase, cu inflamaţie şi formarea de vezicule. Arsurile severe (de gradul III) nu dor pentru că sunt afectate terminaţiile nervoase; pielea este carbonizată sau neagră, albă sau roşie. Nu se formează vezicule, dar inflamaţia este serioasă. Arsurile severe necesită îngrijire profesionistă urgent în spital.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă cineva suferă o arsură gravă, inclusiv una provocată de o substanţă chimică sau electricitate, are nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă. Sunaţi la 112 sau duceţi victima la cel mai apropiat spital cât mai repede posibil. O arsură minoră are nevoie de atenţie medicală dacă acoperă o suprafaţă mai mare sau dacă este foarte dureroasă. Solicitaţi îndrumarea medicului dacă este vorba de o arsură la nivelul feţei sau mâinilor, sau dacă zona arsă este mai mare decât mâna persoanei afectate (deci o zonă mai mică pentru un copil decât pentru un adult). De asemenea, mergeţi la medic dacă victima are febră, frisoane, vărsături sau ganglioni inflamaţi; sau dacă zona arsurii emană un miros neplăcut sau este infectată.

Să începem cu începutul

-Acţionaţi rapid. Puteţi trata în siguranţă arsurile care afectează doar stratul superficial al pielii, în funcţie de dimensiuni: chiar şi arsurile de gradul I au nevoie de îngrijire medicală profesională dacă se întind pe zone mai mari decât dimensiunea mâinii dumneavoastră. Arsurile profunde şi cele produse de electricitate au nevoie de îngrijire medicală de urgenţă.

-Cât mai rapid posibil, ţineţi zona afectată sub un jet de apă rece (apa rămâne astfel rece), cel puţin 20 de minute. Dacă nu aveţi apă la dispoziţie, folosiţi orice alt lichid rece, neiritant, cum ar fi lapte sau ceai cu gheaţă.

-În cazul în care apare inflamaţia, înlăturaţi orice bijuterii sau obiecte de îmbrăcăminte care ar putea strangula zona afectată.

-Acoperiţi zona respectivă cu un bandaj temporar larg, din folie de plastic sau o pungă de plastic. Pentru a mai răci zona chiar după cele 20 de minute de tratament sub apă rece, puteţi ţine deasupra acestui bandaj provizoriu un prosop înmuiat în apă.

-Aveţi grijă să nu spargeri veziculele. Ele reprezintă stratul protector natural.

-Lăsaţi în pace zona arsă pentru cel puţin 24 de ore astfel încât să înceapă să se vindece singură. -Dacă se sparge vreo veziculă, curăţaţi zona şi aplicaţi o cremă antiseptică înainte de a o acoperi cu un bandaj nu prea strâns.

 Apelaţi la vindecătorii naturii

După două sau trei zile, puteţi încerca să aplicaţi oricare dintre următoarele remedii.

-Aplicaţi puţin gel de aloe vera dintr-o frunză proaspăt tăiată şi întindeţi-l pe zona arsă. Acesta reduce durerea, înmoaie pielea şi nu lasă să pătrundă bacteriile şi aerul.Dacă nu aveţi acasă planta, puteţi folosi, în schimb, o cremă cu aloe vera sau un gel de acest tip de două sau trei ori pe zi.

-Florile de muşeţel sunt folosite de foarte mult timp ca remediu pentru arsuri. Pentru a ajuta o zonă arsă să se vindece mai repede, aplicaţi o cremă cu muşeţel (ce poate fi achiziţionată de la magazinele de produse naturiste) sau faceţi singuri o compresă folosind o bucată de pânză de bumbac înmuiată într-o infuzie concentrată de muşeţel.

-Un alt remediu foarte bun de folosit este unguentul de gălbenele, obţinut din extract din florile acestei plante. Aplicaţi de câte ori este nevoie.

-Puteţi să realizaţi o compresă prin înmuierea unei cârpe în distilat diluat de hamamelis sau ceai răcit din gălbenele, soc sau rocoină.

Aplicaţi comprese de trei sau patru ori pe zi.

-Florile galbene de sunătoare conţin hipericină, o substanţă renumită pentru capacitatea sa de a vindeca răni şi arsuri. Este un ingredient activ al unguentului cu sunătoare, care poate fi aplicat pe o arsură de trei ori pe zi. Florile pot fi de asemenea uscate şi folosite pentru a face comprese. Puneţi o linguriţă de plantă uscată într-o cană de apă fiartă, lăsaţi cinci minute şi strecuraţi. înmuiaţi o cârpă în ceaiul răcit şi aplicaţi pe zona arsă de două ori pe zi.

 Alimente pentru confort

-Folosiţi mierea. Cercetătorii indieni au descoperit că mierea este mai eficientă pentru tratarea arsurilor decât sulfadiazina de argint – ingredientul activ din cremele convenţionale folosite pentru tratarea arsurilor. Studiul a arătat că arsurile acoperite cu miere s-au vindecat mai repede, durerea a fost mai redusă, iar cicatricea mai mică.

-Înmuiaţi o cârpă în lapte integral foarte rece şi puneţi-o pe arsură timp de zece minute o dată.

 Remedii homeopate

-Aplicaţi Urtica sau Hypercal – disponibile sub formă de unguent sau tinctură – pe orice arsură la care nu au apărut vezicule.

-Pentru arsurile la care au apărut vezicule, luaţi Cantharis pe cale orală o dată pe oră.

 Vindecarea din interior

-Echinacea întăreşte sistemul imunitar şi ajută pielea să se refacă şi să lupte împotriva infecţiilor. Cumpăraţi tincutură de Echinacea (1:5 în alcool 45%) şi luaţi 15 picături de apă de trei ori pe zi.

 Copiii cu risc

Copiii preşcolari sunt cei care au cel mai mare risc să sufere o arsură accidentală. Focul din casă este, evident, cel mai periculos. Dacă aveţi un şemineu, nu trebuie să puneţi nimic pe partea superioară care ar putea tenta copilul să se urce acolo. În cazul în care aveţi un foc deschis şi în casă este un copil, sunteţi obligaţi prin lege să aveţi grilaj pentru foc. Alegeţi un model mare „pentru copii” pe care să îl puteţi prinde de perete pentru a ţine copilul departe de pericol.

Bucătăria reprezintă, de asemenea, o zonă destul de periculoasă.

Pe cât posibil, ţineţi copiii departe de masa de bucătărie în timp ce gătiţi. Aveţi grijă ca oala fierbinte să nu fie pe marginea mesei sau a blatului de bucătărie; ţineţi pliate mânerele de la tigăi – şi folosiţi cât mai mult ochiul din spate al aragazului -şi nu aruncaţi niciodată apă peste un foc provocat de ulei, cum ar fi cel dintr-o tigaie pentru prăjit cartofi, deoarece acest lucru va provoca o explozie de foc. În schimb, puteţi acoperi tigaia cu un prosop ud pentru a stopa focul.

Grătarele sunt o sursă majoră de arsuri accidentale; acestea pot arunca flăcări brusc au când pe cărbuni cad lichide inflamabile.

De asemenea, copiii mici sunt mai expuşi la opăreli decât mai mari sau adulţii. Marea majoritate a opăreli sunt provocate de băuturi calde care sunt vărsăte – o cană de ceai sau cafea este suficient de caldă pentru a opări un copil chiar şi la 15 minute de momentul în care a fost preparat. Ţineţi copiii departe de orice băuturi calde şi folosiţi şervet de masă în loc de o faţă de masă pe care copiii dumneavoastră ar putea să o tragă de pe masă

Chiar şi momentul îmbăierii poate fi periculos în special după ce copilul dumneavoastră a învăţat să deschidă robineţii.

Întotdeauna porniţi mai întţi apa rece, şi setaţi termostatul pentru apă cald; cel mult 54°C, astfel încât să reduceţi probabilitatea opăririi. Este nevoie doar de trei secunde pentru ca un copil să se opărească.

 -Gotu kola (Centella asiatica) este o mică plantă tropicală ale cărei frunze au proprietăţi tămăduitoare. Este folosită sub formă de capsule sau ca unguent aplicat extern. Pentru arsuri, luaţi una sau două capsule de 300 mg în timpul mesei, de maximum trei ori pe zi.

 Răciți gura opărită

Consumul unei băuturi fierbinţi, o bucăţică de plăcintă cu carne încălzită la microunde sau de pizza cu brânză – toate acestea pot face să va opăriţi gura. Mucoasa cavităţii bucale este foarte subţire şi se arde uşor. La fel ca în cazul oricărei arsuri, şi aceasta va avea nevoie de timp pentru a se vindeca. Lăsată în pace, gura dumneavoastră se va putea vindeca singură complet în aproximativ o săptămână, şi aţi putea să reduceţi acest timp dacă acţionaţi rapid şi răciţi arsura.

Ştiaţi că…?

 Egiptenii antici foloseau prazul pentru a vindeca arsurile. Deşi acest remediu nu mai este utilizat în zilele noastre folosirea acestui remediu este benefică deoarece prazul are proprietăţi antibiotic puternice şi previne apariţia infecţiilor.

  Apă, apă pretutindeni

La fel ca şi în cazul unei arsuri cutanate, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face într-o astfel de situaţie estesă scădeţi rapid temperatura din zona arsă, iar cel mai uşor mod de-a face acest lucru este cu apă rece. Timp de cinci sau zece minute clătiţi, scuipaţi şi faceţi gargară cu apă rece până când durerea din gură se mai micşorează.

-O modalitate şi mai rapidă este să folosiţi gheaţă dacă aveţi acces imediat la ea. Sugeţi cuburi de gheaţă până când senzaţia de înţepătură dispare.

-Odată ce aţi terminat cu răcirea iniţială, clătiţi şi faceţi gargară cu o soluţie de apă şi sare. Amestecaţi jumătate de linguriţă de sare într-un pahar cu apă şi folosiţi-o pentru a vă spăla gura (nu o înghiţiţi). Sarea are proprietăţi antiseptice şi va fi de folos pentru curăţarea şi dezinfectarea arsurii.

 Rece si dulce

-Cea mai rapidă şi mai plăcută metodă de a răci o gură opărită cu pizza – în special dacă este vorba de cea a unui copil în vârstă de opt ani – este cu o cupă, sau trei, de îngheţată.

 Nu încetiniţi procesul de vindecare

-Timp de câteva zile după accident cel mai bine este să evitaţi băuturile calde. Lăsaţi ceaiul şi cafeaua să se răcească înainte de a le consuma, sau consumaţi doar băuturi reci o perioadă.  -Eliminaţi din meniul dumneavoastră, cel puţin pentru moment, baghetele cu coajă tare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru cartofii prăjiţi, morcovii cruzi sau merele. Oricare dintre acestea poate zgâria o arsură în curs de vindecare.

-Este bine să evitaţi şi condimentele puternice pentru că acestea vor irita pielea rănită.

 Încercaţi o apă de gură din plante vindecătoare

Frunzele de mure au proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene. Faceţi un decoct punând 10 grame de frunze uscate în 100 ml de apă rece. Aduceţi la punctul de fierbere şi lăsaţi să se infuzeze timp de 15 minute. Strecuraţi, îndulciţi cu miere dacă doriţi, şi folosiţi-l ca apă de gură sau faceţi gargară oricât de des doriţi.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here