Arsuri solare

0
173

arsuri solareDacă arătaţi ca un homar fiert şi pielea vă doare foarte tare, luaţi un medicament antiinflamator eliberat fără reţetă, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, pentru a reduce inflamaţia şi a ameliora durerea. Şi faceţi acelaşi lucru pe care l-aţi face pentru orice alt tip de arsură: răciţi-o cu apă rece. De asemenea, puteţi să folosiţi un spray recomandat după plajă care conţine ingrediente calmante – farmacistul vă poate sfătui în legătură cu produsul pe care ar trebui să îl alegeţi. Beţi multe lichide pentru că, mai mult ca sigur, pe lângă faptul că sunteţi ars, v-aţi şi deshidratat. Si nu uitaţi să vă ungeţi cu cremă de plajă data viitoare când staţi la soare.

 În primul rând, răciţi-o!

-Cel mai important tratament pentru arsura solară este să o răciţi, aşa că luaţi măsuri în acest sens înainte de a încerca orice altceva. Umeziţi orice zonă arsă de soare cu apă rece sau cu o compresă rece timp de 15 minute. Frigul reduce inflamaţia şi elimină căldura de la nivelul pielii.

-Dacă sunteţi ars peste tot, faceţi o baie rece în care aţi adăugat faină de ovăz. Puteţi cumpăra fie faină coloidală – care rămâne în suspensie în apa de baie – fie puteţi să râşniţi o cană de ovăz într-un robot de bucătărie şi apoi să adăugaţi pulberea în apă.

-Fierbeţi un ibric de ceai verde şi lăsaţi-l să se răcească. Înmuiaţi o bucată de material textil în ceai şi folosiţi-o pe post de compresă. Ceaiul rece conţine ingrediente care ajută la protejarea pielii împotriva acţiunii radiaţiilor ultraviolete şi la reducerea inflamaţiei.

-Folosiţi proprietăţile vindecătoare şi aromatice ale mentei pentru a reduce durerea. Fie faceţi un ceai de mentă sau puneţi două picături de ulei de mentă într-o cană de apă călduţă. Răciţi amestecul şi îmbăiaţi uşor zona arsă folosind o bucată de cârpă moale.

 Ce este în neregulă

 Straturile exterioare ale pielii dumneavoastră s-au inflamat prin supraexpunerea la razele solare ultraviolete. Marea majoritate a arsurilor de acest tip sunt de gradul I – deşi puteţi suferi şi o insolaţie adiacentă. Durerea atinge un maxim la aproximativ patru ore după expunerea la soare şi durează două sau trei zile; după cinci până la şapte zile, pielea începe să se exfolieze. Arsurile solare repetate determină îmbătrânirea mai rapidă a pielii şi sporesc riscul apariţiei cancerului de piele. Persoanele cu părul şi pielea deschise la culoare au cel mai mare risc. De asemenea, unele medicamente cresc sensibilitatea la lumina solară. Acestea includ unele antibiotice, tranchilizante, diuretice, anticoncepţionale şi antidiabetice orale.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

Apelaţi la un medic (sau ambulanţă) imediat ce o persoană care a stat la soare prezintă simptome de confuzie şi dezorientare sau este prea slăbită pentru a sta în picioare. Apelaţi, de asemenea, la un medic dacă s-au format vezicule foarte mari (peste 1,5 cm în diametru) sau dacă există semne de infecţie în zona de piele afectată, cum ar fi puroi, striuri de culoare roşie sau durere accentuată.

 Încercat

• • •

Multe persoane cred că aplicarea de lapte pe zona arsă este foarte reconfortantă.

…şi confirmat

Laptele are un conţinut foarte bogat în grăsimi, protejând pielea. Dacă laptele vă face să vă simţiţi mai bine, atunci îl puteţi folosi. Dar niciodată să nu utilizaţi niciun tip de ulei, grăsime sau untură pe o arsură pentru că acestea blochează căldura de la nivelul pielii şi efectiv prăjesc pielea.

 Analgezice din cămară

Frecaţi uşor zonele foarte dureroase arse de soare cu felii de castravete sau cartof. Ambele conţin compuşi care produc răcirea arsurii şi ajută la reducerea inflamaţiei.

Oţetul este şi el un calmant. Poate ajuta la ameliorarea durerii, senzaţiei de mâncărime şi inflamaţiei. Înmuiaţi câteva şerveţele de hârtie de bucătărie în oţet alb sau oţet din cidru şi aplicaţi-le pe zonele rse. Lăsaţi-le până când hârtia se usucă. Repetaţitratamentul cât de des doriţi.

-Spargeţi o capsulă de vitamina E şi aplicaţi conţinutul pe piele.

-Dacă zona arsă vă mănâncă, faceţi o baie rece, adăugând două căni de oţet în apa de baie înainte de a intra în cadă.

 Aplicaţi un strat protector

-Acoperiţi zona arsă cu o pastă făcută din orz, turmeric şi iaurt (în cantităţi egale).

– Ştergeţi zona afectată cu ceai rece obişnuit.

– Aplicaţi un amestec din albuş de ou, miere şi hamamelis (sau oricare separat).

-Se crede că pasta de dinţi ameliorează durerea în cazul arsurilor mici şi este recunoscută ca fiind un remediu împotriva formării veziculelor.

-Aplicaţi un stat subţire de aloe vera pură pe zona dureroasă, folosind fie o frunză proaspăt tăiată sau sub formă de gel pe care puteţi să îl cumpăraţi de la farmacie. În cazul în care cumpăraţi gelul, asiguraţi-vă că este 100% aloe vera pură.

-Încercaţi să aplicaţi un unguent care conţine sunătoare; această plantă are proprietăţi antiseptice şi calmante, fiind folosită timp de secole pentru a vindeca răni şi arsuri. Dacă, însă, administraţi planta intern, ar trebui să evitaţi soarele pentru că aceasta face piele mai sensibilă la acţiunea razelor solare.

 Puterea profilaxiei

-Ungeţi-vă întotdeauna pielea cu o cremă protectoare antisolară cu factor de protecţie de cel puţin 15, cu minimum 30 de minute înainte de a ieşi din casă, şi sfatuiţi-i şi pe cei dragi să facă la fel.

-Între orele 11 şi 15, limitaţi-vă expunerea la soare. Aceasta este perioada în care razele solare sunt cele mai puternice.

-Dacă vă ardeţi cu uşurinţă sau aţi fost diagnosticat cu cancer cutanat în trecut, nu este bine să vă asumaţi niciun risc. Acoperiţi-vă atunci când staţi la soare, adică purtaţi pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi, o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare.

-În final, un studiu publicat în anul 2001 a arătat că pentru prevenirea arsurilor la persoanele cu pielea deschisă la culoare este indicat consumul de pastă de tomate. Se consideră că nutrimentul licopen din roşii ajută la protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete potenţial periculoase.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here