Arta românească, în expoziție la New York

0
125

MNACÎn intervalul 4-13 februarie 2015, Daniela Calciu, referent de specialitate al Muzeului Național de Artă Contemporană din Romania (MNAC), va fi prezentă la New York în cadrul unui proiect mai amplu, inițiat de Institutul Cultural Român de la New York. Evenimentul se înscrie în seria dedicată instituțiilor culturale de prim rang din România, care a debutat cu prezentarea Muzeului Brukenthal din Sibiu, la BookExpo America 2014, continuând cu prezentarea Muzeului Țăranului Român, Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a fost înființat în 2001.

Institutia se  afla ntr-una din aripile Palatului Parlamentului, renovată în acest scop. Muzeul a fost constituit prin fuziunea dintre Oficiul Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă şi Departamentul de Artă Contemporană, din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. În octombrie 2004 noul sediu al MNAC a fost deschis publicului în Palatului Parlamentului. MNAC a optat pentru o formulă de expunere novatoare, aceea de “museum in progress”. Mnac e o instituţie nu are ca obiectiv doar arhivarea şi gestionarea pasiva şi complezenta a unei colecţii. Ea isi propune proiecte stimulative, să imagineze noi juxtapuneri, noi corespondenţe. Institutia vrea participe la o acţiune de sinteză a artelor contemporane, din care să nu lipsească filmul, muzica, literatura, dansul.

Daniela Calciu va susține în 6 februarie, ora 19.00, la sala Auditorium a ICR New York, conferința ”National Museum of Contemporary Art from Romania – Priorities for 2015-2017 reflecting the visual culture of Romania in the local, regional, and international context”.  Conferinta va sintetiza direcțiile strategice ale noului manager al MNAC, Călin Dan. Acestea vor fi prezentate și în ciclul de evenimente dedicate împlinirii a 13 ani de la înființarea muzeului. In ultimii 10 ani locația Mnac se afla la Palatul Parlamentului din București.

SONY DSC
Scurtă biografie – Daniela Calciu

Daniela Calciu este absolventă a Universității de Arhitectură ”Ion Mincu” din București. Deasemenea a urmat un program de masterat la École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette. Și-a continuat studiile universitare cu un program de master de dezvoltare urbană integrată și cu studii de doctorat la Universitatea ”Ion Mincu”. Acolo predă elemente de bază de proiectare în arhitectură și seminarii de teorie arhitecturală.

Experiența sa profesională include design interior și proiecte de arhitectură. În afară participării la workshop-uri și conferințe internaționale și interdisciplinare, a câștigat premii în arhitectură, design și fotografie.

Din 2007, a dezvoltat proiecte de cercetare aplicată și inițiative pentru dezvoltarea locală participativă, în calitate de membru al Asociației pentru Tranziție Urbană și cu Asociația PlusMinus.

Între premiile și recunoașterile obținute, se numără un grant de doctorat de la Consiliul Național al Cercetării Științifice (2008-2011). A mai obtinut și Junior Award Fulbright (2012-2013) la Universitatea din Cincinnati.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here