Ruine şi portrete imortalizate de pictorul Mihai Coţovanu

0
95

„Arta şi obiectul de artă” este tema celei mai noi expoziţii semnate Mihai Coţovanu, ce reuneşte pe simezele Galeriilor de Artă „Cupola” Iași, aproximativ 30 de lucrări, peisaje şi portrete realizate în ulei pe pânză. Expoziţia a fost vernisată astăzi, 12 noiembrie, începând cu ora 18.00, în prezentarea prof.univ.dr. Traian D. Stănciulescu.

„Arta şi obiectul de artă”Parte dintre lucrările expuse au fost realizate în Tabăra de creaţie de la Boholţ (judeţul Braşov), unde pictorul ieşean s-a numărat printre participanţi, în vara acestui an, însă Mihai Coţovanu este unul dintre tot mai puţinii artişti pe care îi puteţi întâlni lucrând în aer liber, în preajma vechilor clădiri ale Iaşului, fiind adept al principiului că „arta nu se face după fotografii, ci «en plein air»”. „Pornind de la şasiu şi de la pânza tratată în mod clasic, până la ramele model Grigorescu, această expoziţie vorbeşte despre «artă şi obiectul de artă»… Arta e o alchimie a spiritului, prin materie”, afirmă pictorul ieşean.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Iaşi, Mihai Coţovanu a absolvit Şcoala Populară de Arte Iaşi (1989).

Apoi a facut Facultatea de Arte Plastice şi Design, din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” (1995). A realizat peste 50 de expoziţii personale, în ţară şi străinătate; lucrările sale fac parte din colecţiile unor muzee româneşti, precum şi din colecţii particulare. Colectiile au ajuns până în Franţa, Israel, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Italia, Grecia, Austria, Elveţia sau Belgia. „Întreaga sa pictură este o expresie a adevărului, a sincerităţii, a emoţiei, a talentului neobosit. Forţa sa de muncă este impresionantă, fiind împins înainte de un foc misterios şi mistuitor numit talent, care ne dă certitudinea valorii şi a perspectivelor sale de a deveni un reprezentant fidel al picturii ieşene”, apreciază criticul de artă Mircea Deac.

 Expoziţia „Arta şi obiectul de artă” va rămâne deschisă la Galeriile „Cupola”, până pe 20 noiembrie.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here