Artefacte greceşti rare, dar şi reconstituirea unei agore pot fi văzute la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

0
255

muzeu_grecia1Atmosfera dintr-o piaţă grecească – agora – a fost reconstituită şi poate fi vizitată începând de astăzi, 3 octombrie, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. Obiecte originale greceşti vechi de mai bine de două milenii, descoperite pe teritoriul României, pot fi văzute în cadrul expoziţiei. Totodată, vizitatorii au ocazia să descopere diferite aspecte ale expoziţie agora muzeul judeţean eMM.rovietii elenilor, precum îmbrăcămintea, modul de socializare sau gastronomia locală, prin intermediul unei scenete reproduse de muzeografi.

Expoziţia „Agora – « Inima » oraşului grecesc” este cea de-a cincea dintr-un proiect cultural demarat la nivel judeţean în urmă cu doi ani. Dacă până acum au fost reconstituite scene din viaţa celţilor, romanilor, egiptenilor şi dacilor, de această dată muzeografii au adus în faţa publicului o reconstituire a pieţei greceşti în care aveau loc adunările publice.

„Expoziţia vine în faţa dumneavoastră cu artefacte, cu obiecte originale din lumea grecească şi, pe lângă această secţiune, o a doua vizează reconstituirea unor scene de viaţa cotidiană şi acesta este iarăşi un element important al proiectului, că ne-am orientat spre aceste elemente de viaţa cotidiană”, a precizat directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Viorel Rusu.

Amfore, accesorii sau diverse vase pot fi văzute în cadrul expoziţiei, acestea făcând parte din colecţia Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanta.

„Piesele arheologice care se regăsesc în expoziţia noastră au fost împrumutate de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanta, ele se regăsesc în vitrine. Ele sunt piese descoperite în zona Constantei, în zona vechii Histrii, a Callatisului, a Tomisului, datează din perioada secolelor IV – III i.Hr. Printre piesele centrale se află două amfore de mari dimensiuni, care erau folosite pentru transportarea diferitelor tipuri de provizii şi pentru stocarea acestora”, a explicat coordonatorul proiectului, Răul Cardos.

Încă din primele clipe, expoziţia s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor. Prezenţi la deschiderea oficială, elevii clasei a IV-a B de la Şcoală „Petre Dulfu” au fost impresionaţi de piesele expuse. „Am văzut despre Grecia Antică, m-a impresionat foarte mult. Este foarte frumos, hainele şi totul. La noi, în clasa a IV-a B ne urmează la istorie lecţia despre Grecia, aşa că am venit la muzeu să învăţăm şi noi puţin”, a remarcat una dintre eleve, Madalina Tudor. „Expoziţia mi s-a părut foarte interesantă, mi-a plăcut şi mie îmbrăcămintea grecească, viaţa oamenilor de atunci”, a arătat o altă elevă, Patricia Sandulescu.

Expoziţia „Agora – « Inima » oraşului grecesc” este deschisă publicului până la finalul acestui an, intrarea fiind gratuită.

Sursa: emaramures.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here