Momente de referință din istoria universală – Asasinarea lui Thomas Becket

0
160
Thomas BecketÎn anul 1162 regele Angliei Henric al II lea a impus alegerea cancelarului său, Thomas Becket, în funcţia de arhiepiscop de Canterbury. Din acest motiv contemporanii îl ironizau pe monarh, susţinând că acesta a înfăptuit un miracol, reuşind să transforme un cavaler într-un călugăr.

În vremurile noastre, T.S. Eliot a evocat în drama sa „Crima din dom” insubordonarea acestui om controversat, asasinat la 29 decembrie 1170 în catedrala din Canterbury. În catedrală este indicat şi acum locul în care Thomas Becket şi-a găsit în mod tragic moartea.

La scurt timp după moartea sa, Biserica Catolică l-a sanctificat. Viata lui Thomas Becket ne arată că acesta a fost un om plin de contradicţii. S-a născut în anul 1118, la Londra, ca fiu al unui comerciant bogat dintr-o familie normandă.

Tânărul Thomas Becket a primit o educaţie aleasă şi a studiat teologia la Paris.

Când s-a întors la Londra, la vârsta de 22 de ani, părinţii lui sărăciseră. Tânărul înzestrat, predestinat vieţii bisericeşti, s-a angajat la biroul unui politician londonez pentru a-şi câştiga pâinea.

Tânărul a atras atenţia arhiepiscopului Theobald de Canterbury, la acea vreme prim-cardinal al Angliei, care i-a oferit funcţia de arhidiacon la Canterbury şi l-a trimis ca legat la Roma şi la conciliul de la Reims.

Când Theobald a remarcat talentul diplomatic al lui Thomas Becket, l-a propus pentru funcţia de cancelar la curtea tânărului rege Henric al II-lea. În anul 1155 clericul a preluat conducerea problemelor politice ale monarhului.

Cu puţin înaintea morţii sale, prim-cardinalul Theobald l-a sfătuit pe rege să-l impună pe Thomas Becket ca succesor al său. Episcopii englezi au fost nemulţumiţi, dar l-au înscăunat pe Becket arhiepiscop de Canterbury.

Se întâmplase un miracol: Becket, ajuns capul bisericii din Anglia, a renunţat la tot fastul, începând să ducă o viaţă călugărească ascetică.

Regele Henric al II-lea avea o presimţire neagră. Într-adevăr, noul primat al Bisericii Engleze se angajase în apărarea suveranităţii bisericii, plasându-se împotriva regelui.

Totuşi arhiepiscopul de Canterbury nu l-a putut împiedica pe rege să impună la consiliul de la Clarendon cele 16 articole prin care s-a îngrădit mult autonomia bisericii şi s-a eliminat jurisdicţia bisericească în ceea ce priveşte clericii.

El a semnat, alături de toţi episcopii englezi, „Constituţiile de la Clarendon”. Thomas Becket a intrat într-un conflict cu sine însuşi, a îmbrăcat veşmântul penitenţei şi a părăsit Anglia în anul 1164. Ajuns în Franţa, Becket aştepta sprijinul papei Alexandru al III-lea. Acesta se afla el însuşi într-o luptă pentru supremaţia papală cu împăratul Frederic Barbarossa.

La început, papa a încercat să intervină ca mediator, iar mai târziu, când situaţia se îmbunătăţise în Italia, s-a solidarizat cu poziţia lui Becket şi l-a numit cardinal legat în Anglia.

După şase ani, în iulie 1170, a avut loc o împăcare pro forma între regele Henric al II-lea şi nesupusul primat al Bisericii Engleze.

Thomas Becket s-a întors în anul 1170 la Canterbury, hotărât să nu renunţe la luptă. Aflat la masă în zilele Crăciunului, regele, cuprins de mânie, s-a plâns de nevrednicia supuşilor săi; niciunul nu putea să-l scape de acest „popă”.

Patru cavaleri ai regelui şi-au simţit onoarea atinsă de spusele acestuia şi s-au dus la Canterbury să ceară socoteală arhiepiscopului. Becket i-a poftit a face cale-ntoarsă, dar cavalerii nu voiau să dea înapoi nicicum. Becket s-a refugiat în catedrală, dar aceştia l-au urmărit şi l-au prins în fata altarului. Cu o lovitură de sabie, i-a fost despicat capul. Becket a murit ca martir al bisericii.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila