Aşchiile

0
7530

aschiiS-ar putea să vă aduceţi aminte cum, copil fiind, a trebuit să suportaţi ca unul dintre părinţii dumneavoastră să încerce să vă scoată cu ajutorul unui ac o aşchie de sub piele în timp ce dumneavoastră vă agitaţi şi scânceaţi. Durerea usturătoare a acului era probabil mai neplăcută decât cea produsă de aşchia însăşi. Cu toate acestea, un ac sterilizat şi o pensetă rămân uneltele standard pentru înlăturarea aşchiilor. Dar încercaţi şi următoarele trucuri pentru a face acest lucru cu mai puţină durere şi suferinţă.

Ar trebui să-mi sun medicul?

În general, puteţi să vă trataţi acasă pentru o aşchie înfiptă în piele. Dar dacă aceasta este înfiptă profund sau dacă este sub o unghie sau undeva la nivelul feţei ar trebui probabil să lăsaţi un doctor să se ocupe de ea. De asemenea, mergeţi la medic dacă observaţi începutul unei infecţii, semn care în general indică faptul că în rană a mai rămas o parte din aşchie. Semnele tipice includ: durere, inflamaţie, înroşirea zonei. În final, s-ar putea să aveţi nevoie de un vaccin antitetanos – deşi medicii consideră acum acest lucru ca nefiind necesar dacă aţi avut cel puţin cinci injecţii de acest gen pe parcursul vieţii. Marea majoritate a copiilor au deja patru până în momentul în care încep şcoala şi o primesc pe a cincea în perioada adolescenţei. Dacă v-aţi născut înainte de anul 1961 (atunci când au început imunizările de rutină) sau nu ştiţi sigur ce vaccinări aţi făcut, este bine să faceţi o vaccinare preventivă.

Ce este în neregulă

Aproape orice poate să rămână prins în pielea dumneavoastră – o bucată ascuţită de lemn, un ciob de sticlă sau o aşchie de metal. Dar aceste mici obiecte pot să provoace o durere considerabilă, în special dacă rămân blocate într-un loc sensibil, cum ar fi sub unghii. Există, de asemenea, şi posibilitatea unei infecţii dacă nu sunt înlăturate cu grijă şi în întregime.

Încercaţi trucul cu banda adezivă

-Dacă o parte din aşchie – oricât de mică – este ieşită în afară, încercaţi să folosiţi puţină bandă adezivă înainte de a apela la ac şi pensetă. Puneţi o bucată de bandă adezivă peste aşchie şi apăsaţi uşor astfel încât să o prindă. Trageţi banda şi să sperăm că aşchia va ieşi odată cu ea. Acest truc este în special util dacă aveţi mai multe aşchii mici care nu sunt foarte adânc blocate.

Aduceţi aşchiile la suprafaţă

Pentru o aşchie aflată pe vârful degetului, umpleţi o sticlă cu apă foarte caldă până la un centimetru de partea superioară. Puneţi partea degetului în care este prinsă aşchia deasupra sticlei şi apăsaţi uşor. Pe măsură ce apăsaţi, căldura apei va „scoate” aşchia. Fiţi atent să puneţi sticla o suprafaţă stabilă pentru ca nu cumva să o răsturnaţi şi să vă opăriţi.

Încercaţi să decupaţi o bucată dintr-un leucoplast pentru bătături care conţine acid salicilic (poate fi cumpărat din farmacii) şi să o lipiţi peste zona cu aşchia. Schimbaţi plasturele la fiecare 12 ore. Pentru a proteja zona din jur folosiţi vaselină şi opriţi tratamentul dacă începe să vă doară (pe zone sensibile cum ar fi vârful degetelor). Aşchia s-ar putea să iasă singură sau măcar să fie suficient de aproape de suprafaţă pentru a putea fi apucată cu penseta.

Trucul tăietorului de lemne

În trecut, atunci când oamenii spărgeau lemne pentru a le arde în sobe, toată lumea avea aşchii sub piele. Dar tăietorii de lemne aveau o modalitate specială de a le înlătura. Ei întindeau răşină caldă de pin pe piele, răşină pe care apoi o înde părtau după ce se usca, scoţând în acelaşi timp şi aşchia. Nu există niciun motiv să afirmăm că acest lucru nu este valabil şi astăzi – aveţi nevoie doar de o sursă de răşină sau de un substituent, cum ar fi aracet sau poate o mască de faţă pentru peeling.

– Dacă aşchia este de lemn, s-ar putea să iasă singură dacă reuşiţi sa faceţi zona să se umfle puţin. Timp de 10-15 minute înmuiaţi zona de piele lezată într-o cană cu apă caldă în care aţi adăugat o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Faceţi acest lucru de două ori pe zi. O mică aşchie s-ar putea să se umfle atât de mult încât să iasă singură. Dacă este vorba de una mai mare, acest truc va face ca o parte mai mare din ea să iasă în afară, fiind mult mai uşor să o prindeţi cu penseta.

Sfaturi privind penseta

– Dacă se pare că aşchia nu are de gând să iasă singură, folosiţi o pensetă. Sterilizaţi-o mai întâi ştergându-i capetele cu spirt medicinal sau ţinându-le în flacăra unui chibrit sau a unei brichete (dar lasaţi-o să se răcească înainte de a o folosi). Dezinfectaţi pielea cu spirt medicinal sau tinctură de iod. Trageţi uşor partea din aşchie care este în afara pielii, ajutându-vă de o lupă dacă este nevoie.

– În cazul în care aşchia este profund înfiptă în piele, folosiţi şi un ac. Pentru început, aplicaţi un cub de gheaţă pe zona respectivă timp de 10 secunde pentru a anestezia terminaţiile nervoase. Sterilizaţi acul folosind spirt medicinal sau o flacără deschisă (din nou, lăsaţi-l să se răcească), apoi folosiţi vârful pentru a ridica bucata de piele care acoperă capătul aşchiei. Folosiţi apoi penseta pentru a o trage afară. Această manevră este mult mai uşor de făcut dacă vă ajută cineva.

– Verificaţi dacă aţi înlăturat toată aşchia. Dacă puteţi, spălaţi zona cu apă şi săpun, uscaţi şi acoperiţi cu un leucoplast. Dacă sub piele a mai rămas o bucată din aşchie, va trebui să repetaţi procedeul.

Alte reţete

– În trecut, bucătarul care avea o aşchie folosea un remediu din bucătărie – grăsime de porc – pentru a o scoate. Acest remediu încă funcţionează. Impregnarea pielii din jurul aşchiei cu grăsime sau ulei face ca aceasta să poată fi extrasă mai uşor.

– Puneţi puţină banană pasată sau săpun solid uşor înmuiat pe aşchie, acoperiţi-o cu un leucoplast şi lăsaţi-o să stea aşa peste noapte. Astfel, aşchia poate să iasă singură fără nicio durere. Sau încercaţi acelaşi lucru cu o linguriţă de bicarbonat de sodiu amestecat cu atâta apă încât să formeze o pastă.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here