Care sunt avantajele ascultării active?

0
1172

Despre ascultarea activă Frank Tyger spunea: “Învață să asculți – oportunitatea ar putea să-ți  bată la ușă încet de tot”.

Ascultarea activăAscultarea activă este o tehnică eficientă care îți va permite să obții rezultatele prezentate în rândurile următoare.

Te vei concentra asupra lucrurilor spuse de cealaltă persoană 

Ascultarea activă este în sine o ascultare concentrată. Indiferent dacă vei relua sau nu lucrurile spuse de cealaltă persoană, deoarece asculți ca și cum urmează să rezumi spusele vorbitorului, ascultarea activă te silește să îți concentrezi atenția.

Și, pentru că atenția ta se concentrează asupra celeilalte persoane, îți vei da seama că nu ești distras de nici unul dintre lucrurile din jurul tău, indiferent care ar fi acestea. Ascultarea activă nu te lasă să fii distras de circumstanțele exterioare  sau de problemele lăuntrice.

Ascultarea activă te ajută să nu te gândești tot timpul la ceea ce vei spune mai departe (aspect deosebit de util în situațiile de conflict sau dezacord).

Vei avea o capacitate de înțelegere sporită!

 Ascultarea activă te ajută să redai în cuvintele tale lucrurile spuse de interlocutorul tău. Reluarea și formularea întrebărilor relevante îi permit vorbitorului să confirme, să îți ajusteze feedbackul sau să te corecteze dacă ai înțeles greșit.

Îți vei depăși propriile prejudecăți.

Pentru că fiecare persoană are o perspectivă diferită, cel care vorbește și cel care ascultă ar putea atribui înțelesuri diferite aceleiași afirmații. Presupunerile, emoțiile, judecățile și opiniile pot distorsiona lucrurile pe care le auzi. Tehnicile de ascultare activă pot surmonta aceste bariere pentru că, să spunem încă o dată, vorbitorul îți poate confirma sau infirma interpretarea și te poate ajuta să privești lucrurile din punctul său de vedere.

Îți vei dezvolta empatia și capacitatea de relaționare.

Ascultarea activă și empatia coexistă întotdeauna. Încercând să înțelegi ceea ce spune și ce simte altă persoană, încerci să vezi lucrurile din punctul său de vedere.

Îi vei facilita înțelegerea vorbitorului și îl vei încuraja să se deschidă – când reiei, parafrazezi și rezumi ceea ce ai auzit, îl ajuți pe vorbitor să reia, apoi să confirme, să retracteze sau să corecteze lucrurile spuse. Totodată, acest lucru îl mai poate ajuta și să se deschidă și să spună mai multe.

Îți vei îmbunătăți capacitatea de a influența, a convinge și a negocia.

 Ascultarea activă te ajută să înțelegi într-o proporție mai mare intențiile, sentimentele și motivațiile. Astfel, vei avea mai multe șanse să dai răspunsul corect și să spui lucrul potrivit, să îți consolidezi capacitatea de negociere, diplomație și cooperare.

Ascultarea activă este o ascultare atentă

Vei avea mai multe șanse de a-ți aminti mai târziu ceea ce s-a spus. Reții mai puține lucruri atunci când asculți neatent.

Vei evita plictiseala.

Ascultarea activă te ajută să te implici în tot ceea ce spune vorbitorul; să cauți posibile puncte de interes.

Nu vei mai întrerupe discursul altcuiva.

 Nu mai întrerupi și nu mai oprești cele spuse de interlocutor cu întrebări și comentarii inutile. Îți dai seama că întreruperea celuilalt este o pierdere de timp; îl frustrează pe vorbitor și împiedică înțelegerea deplină a mesajului.

Atunci cand practici ascultarea activă îl poți întrerupe ce celălalt din motive întemeiate, cum ar fi demonstrarea entuziasmului și susținerii sau cererea unei lămuriri.

Îi vei îngădui vorbitorului să dea frâu liber sentimentelor – pentru că nu îl întrerupi!

Vei deține controlul în situațiile dificile – reluarea cuvintelor auzite încetinește ritmul – acest fapt le dă părților un timp de gândire.

Sfat:

Ține minte că un ascultător bun încearcă să înțeleagă ceea ce spune interlocutorul său. În final, poți să nu fii de acord, dar, pentru că ai ascultat, știi exact cu ce nu ești de acord!

Dă dovadă de interes – folosește mesaje verbale și nonverbale pentru a accepta și confirma lucrurile spuse de cealaltă. Verifică dacă ai înțeles; reia, parafrazează sau rezumă punctele-cheie pentru a-ți confirma că ai înțeles corect. Pune întrebări pentru a înțelege mai sus și a extinde dialogul.

Cum să-ți dezvolți abilitățile de comunicare, Gill Hasson

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here