Asia Bibi sau o tragedie antică în secolul 21

0
181

Asia Bibi sau o tragedie antică în secolul 21

Curtea supremă din Pakistan a anulat, la începutul lunii noiembrie a.c., pedeapsa cu moartea pentru femeia creştină condamnată pentru blasfemie.

O relatare marca adevărul.ro. Iată povestea.

Asia Bibi, o fermieră creştină săracă şi mamă a cinci copii, culegea fructe împreună cu un grup de femei, într-un câmp de lângă mica localitate Sheikhupura, în Pakistan. Femeile i-au cerut să aducă apă de la o fântână din apropiere. S-a conformat, dar s-a oprit să ia o gură de apă cu o cană de metal pe care a găsit-o lângă fântână.

Un vecin care avusese o ceartă cu familia femeii a văzut-o şi i-a spus, pe un ton mânios, că îi este interzis unei creştine să bea apă din aceeaşi cană din care beau musulmanii şi că şi alţi fermieri o consideră murdară, deoarece este creştină: „Eşti doar o creştină împuţită. Ne contaminezi apa! lisus al vostru nici măcar nu a avut un tată; a fost un bastard, n-ai auzit asta?”.

 

Când i s-a cerut să se convertească la Islam, femeia a răspuns: „Cred în religia mea şi în lisus Hristos, care a murit pe cruce pentru păcatele omenirii. Ce a făcut profetul vostru, Mahomed, ca să salveze omenirea? Voi ar trebui să vă convertiţi, nu eu”.

Cinci zile mai târziu, un lider religios local, Quari Salem, a folosit difuzoarele moscheii pentru a o acuza pe femeie de blasfemie.

O mulţime furioasă s-a strâns la chemarea lui Quari Salem, a încercuit-o pe femeie, a bătut-o şi a violat-o, în prezenţa celor cinci copii ai săi. După viol, mulţimea a obligat-o să mărturisească faptul că ar fi comis o blasfemie împotriva Profetului Mahomed, apoi a târât-o la poliţie. A fost ţinută la închisoare mai bine de un an, înainte de a i se aduce vreo acuzaţie formal.

La un an şi jumătate de la incidentele din 2009, un tribunal local din Sheikhupura a condamnat-o pe Asia Bibi la moarte prin spânzurătoare,pentru blasfemie şi a amendat familia cu o sumă foarte mare, pentru regiunea respectivă. O mulţime strânsă la uşa tribunalului a salutat cu entuziasm verdictul, strigând: „Ucideţi-o! Ucideţi-o! Alâ Akbar!”

Astfel, Asia Bibi a devenit prima femeie condamnată la moarte în Pakistan pentru acuzaţia de blasfemie. Soţul femeii a făcut apel, iar procesul a fost tergiversat timp de aproape zece ani. În acest timp, femeia a fost ţinută la izolare, într-o carceră de 2,4 m pe 3 m, fără ferestre A fost deseori ameninţată de alţi deţinuţi şi bătută de gardienii închisorii.

Human Rights Watch a arătat că situaţia femeii nu este neobişnuită şi că acestea sunt condiţiile de detenţie ale creştinilor acuzaţi de blasfemie în Pakistan.

În 2014, soţul femeii a Scut apel la preşedintele Pakistanului pentru clemenţă, iar avocatul ei a făcut apel la Curtea Supremă. După alte tergiversări provocate de demisia unuia dintre judecătorii de la Curtea Supremă, această instanţă a hotărât, pe 8 octombrie a. c., să-i judece cazul.

Pe 31 octombrie, Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o pe Asia Bibi de acuzaţiile de blasfemie, printr-un document detaliat, de 56 de pagini.

„Blasfemia este o crimă serioasă, dar insultarea religiei apelantei şi a sensibilităţilor religioase ale acesteia şi apoi amestecarea adevărului cu falsuri în numele Sfântului Profet Mohamed nu au fost departe de a fi o blasfemie” – a arătat unul dintre cei trei judecători.

„Este ironic că în limba arabă numele apelantei, „Asia”, înseamnă „păcătos”, dar în circumstanţele de faţă, ea pare a fi o persoană, în cuvintele Regelui Lear al lui Shakespeare, „împotriva căreia s-a păcătuit mai mult decât a păcătuit ea”, a scris unul dintre cei trei judecători care au dat sentinţa, într-o opinie separată.

La aflarea sentinţei, Human Rights Watch a arătat că legile antiblasfemie din Pakistan sunt folosite foarte adesea, pentru a intimida, forţa, hărţui şi persecuta şi a descris aceste legi drept „discriminatorii fi abuzive”. Pe de altă parte, în Sheikjupura, au fost ridicate afişe stradale care cer ca fanda să fie decapitată, la întoarcerea acasă. Un grup a parcurs străzile din Rawalpindi strigând: „Spânzuraţi-o! Spânzuraţi-o”.

Un imam a pus o recompensă în valoare de 500 000 de rupii pentru oricine o va ucide pe femde. Un sondaj arată că 10 milioane de pakistanezi au arătat că ar fi dispuşi, fiecare în parte, să o ucidă pe femeie, fie din motive religioase, fie pentru suma foarte consistentă de bani.

Familia femeii a fost deseori ameninţată şi se ascunde de ani de zile. Soţul femeii a declarat: „nimeni nu o va lăsa să trăiască. Ei spun că o vor omorî atunci când iese din închisoare”. Italia, Franţa şi Spania le-au oferit azil Asid Bibi şi familiei acesteia.

Guvernatorul provinciei Punjab (a doua ca mărime din Pakistan), Salman Taseer, a fost asasinat, deoarece a aparat-o pe Asia Bibi.

Peste 1 300 de creştini au fost acuzaţi de blasfemie, în ultimii 30 de ani, şi mulţi dintre ei au fost ucişi înainte de finalizarea proceselor.

Totuşi, guvernul pakistanez a oprit-o pe femeia creştină să părăsească ţara. Decizia ar putea echivala cu „condamnarea ei la moarte”.

După finalizarea procesului, lbhreek-e- Labbaik Pakistan („Mişcarea Prezent, Aici Sunt”), partidul politic care apără legile blasfemiei în baza cărora a fost condamnată iniţial Asia Bibi alături de mulţi alţi creştini, a organizat ample mişcări stradale, la începutul lunii trecute. Se cerea linşarea Asiei Bibi, a avocatului ei şi a celor trei judecători de la Curtea Supremă care au achitat-o pe femeia creştină.

Mulţimile i-au atacat pe creştini şi au avut loc altercaţii cu forţele de ordine, care s-au dovedit neputincioase în faţa violenţei islamiştilor. Prim-ministrul Imran Khan i-a numit pe protestatari „inamici ai statului”.

Pe 1 noiembrie a.c., în mijlocul violenţelor stradale, are loc un eveniment fără precedent în Pakistan. Prim-ministrul apare la televizor şi îi apără pe cei trei judecători şi decizia Curţii Supreme, alături de comunităţile creştine, în general şi de Asia Bibi şi familia ei, în particular. Partidul Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) îşi intensifică atacurile din stradă. Ziarele au raportat un număr mare de morţi, în timp ce valurile de violenţă s-au extins, în întreaga ţară.

A doua zi, guvernul Pakistanului şi partidul TLP ajung la o înţelegere.

Ministrul afacerilor religioase, ministrul Legilor Punjab şi liderul partidului TLP cad de accord că guvernul nu se va opune unei revizuiri a sentinţei favorabile a Asiei Bibi. între timp, femeii nu i se va permite să părăsească ţara. Avocatul Asiei Bibi, Saif-ul-Mulook, fuge din Pakistan, în faţa ameninţărilor cu moartea. „Trebuie să rămân în viaţă, deoarece încă trebuie să port bătălia legală pentru Asia Bibi”, a declarat avocatul pentru AFP.

Conform unor surse din Pakistan, guvernul speră să liniştească partidul TLP prin această înţelegere.

Printre concesiile acordate TLP se numără eliberarea tuturor celor care au fost deţinuţi din cauza unor acte de violenţă, în timpul protestelor TLP în timpul protestelor, islamiştii au blocat autostrăzile principale ale ţării, au ars maşini şi camioane şi au cerut linşarea femeii, arătând că sunt gata să moară pentru a apăra onoarea Profetului.

După înţelegere, Grupul TLP şi-a cerut scuze pentru pagubele pe care Ie-a cauzat, care se ridică la 1,2 miliarde de dolari; dar a ameninţat, totodată, că va scoate din nou oamenii în stradă, dacă înţelegerea va fî încălcată.

Guvernul a fost acuzat, prin această înţelegere, că a semnat condamnarea la moarte de fapt a Asiei Bibi, după ce a spus că va începe procesul care o va împiedica pe femeia creştină să părăsească ţara. „Să-i pui numele pe lista persoanelor care nu au voie să părăsească ţara înseamnă să-i semnezi condamnarea la moarte”, a spus Wilson Chowdhry, de la British Pakistani Christian Association.

Pe de altă parte, înţelegerea nu vorbeşte despre anularea sentinţei Curţii Supreme, ci doar despre o revizuire a ei. Între timp, Asia Bibi rămâne în celula ei, în aceeaşi închisoare unde, acum o lună, doi bărbaţi au încercat să o asasineze.

 

Conform familiei femeii, Asia Bibi e în siguranţă, iar familia lucrează la un plan pentru a o scoate de acolo – cu sprijinul unor organizaţii creştine din Ocddent. în momentul în care vor putea părăsi ţara, vor încerca să ajungă în Spania, care le-a acordat azil politic.

Ciziten Go, un grup internaţional de advocacy cu baza în Madrid, Spania, a organizat o campanie de strângere de fonduri, pentru a ajuta familia femeii.

Alte organizaţii creştine îndeamnă la rugăciune pentru ca Asia Bibi, soţul ei, cei cinci copii ai lor şi bodyguarzii care îi păzesc să părăsească în siguranţă ţara.

Citeşte articolul complet pe adevărul.ro.

Sursa: The Guardian, Lifesite News

Cel mai recent Raport PEW despre starea libertăţii religioase în lume, publicat în această vară, arată că restricţiile antireligioase sunt în creştere, în toată lumea.

Este al doilea an la rând când aceste restricţii continuă să crească, în toate cele 198 de ţări incluse în studiu. Cea mal persecutată religie de pe mapamond este, din nou, creştinismul, urmat de religia musulmană, relatează cotidianul Adevărul, în ediţia sa online.

Creştinii sunt persecutaţi în 144 de ţări, musulmanii în 142, iar evreii, în 78 de ţari.

Numărul ţărilor în care creştinii sunt persecutaţi a crescut de la 107 la 144, în mai puţin de 10 ani. 28% din ţările de pe planetă au avut niveluri ridicate şi foarte ridicate de restricţii antireligioase impuse de guvern (în creştere de la 25%, în 2015). Printre ţările cele mai populate, cu cele mai agresive restricţii antireligioase, se numără Egipţ, India, Rusia, Indonezia şi Turcia.

În lndia (conform The Guardian), creştinii sunt persecutaţi de guvernul naţionalist hindu, care a venit la putere cu promisiunea de a face o Indie „doar pentru hinduşi”.

O biserică este arsă sau un cleric este bătut de 10 ori pe săptămână, în medie, în India. Mijloacele de persecuţie variază de la marginalizarea socială şi economică (prin restricţionarea accesului la piaţa muncii, pentru creştini), la hărţuiri şi arestări ale preoţilor şi pastorilor, atacuri armate, jefuirea caselor şi otrăvirea surselor de apă.

În Pakistan, creştinii sunt persecutaţi de grupări islamiste radicale, tolerate şi chiar încurajate de guvern.

Discriminarea împotriva creştinilor este instrtuţionalizată, iar atacurile cu bombă împotriva bisericilor sunt frecvente. Ocupaţiile considerate drept „ruşinoase” sunt rezervate creştinilor şi mulţi credincioşi sunt supuşi la muncă forţată. Creştinii sunt ucişi frecvent, sub acuzaţia de „blasfemie”, iar în jur de 700 de fete creştine sunt răpite în fiecare an, violate şi obligate să se convertească la Islam, conform unui raport Open Doors.

În Indonezia, creştinii sunt persecutaţi de grupări radicale islamiste, darşide sistemul educaţional şi de guvern.

În mai 2017, Ahok, guvernatorul creştin al capitalei Jakarta, a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru o presupusă blasfemie pe care ar fi rostit-o la adresa Islamului. În mai 2018,o familie de atentatori sinucigaşi a atacat trei biserici din Jakarta.

Tatăl a detonat o bombă în faţa unei biserici penticostale; mama şi cele două fiice, de 9 şi 12 ani, au detonat o bombă într-o biserică protestantă, iar cei doi fii au detonat bombe în interiorul uneţ biserici catolice, a relatat CNN.

În China se desfăşoară, în acest moment, o persecuţie intensă, orchestrată de guvernul comunist, împotriva creştinilor. În 2016, peste 1 500 de cruci ale unor biserici au fost distruse, câteva zeci de biserici au fost demolate, sute de credincioşi au fost arestaţi. În plus, autorităţile au cerut unor biserici să înlocuiască crucea cu steagul roşu şi icoanele Mântuitorului Hristos, cu portrete ale preşedintelui Xi Jinping, conform unui articol din Catholic Herald despre persecuţia anticreştină din China.

15 Lumea 12/2018

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here