Invenţii care au schimbat lumea – Aspiratorul de praf

0
1242

AspiratorulAspiratorul a fost brevetat încă din 1869 de către Ives McGaffey. Şi-a construit dispozitivul din lemn şi canava într-un subsol din Chicago, l-a botezat Vifor şi l-a descris drept o maşină de măturat. Era destinat curăţării covoarelor şi a fost primul aspirator de praf manual construit vreodată.

Aspiratorul de praf cu motor pe benzină

Un  inginer britanic cu numele de Hubert Cecil Booth,a scos un brevet  pentru un aspirator de praf mai ambiţios. Era o maşină mare, trasă de un cal şi funcţionând cu benzină, parcată în faţa clădirii care trebuia curăţată. Din maşină ieşeau nişte furtunuri lungi, care erau introduse în casă pe ferestre. Booth a făcut o demonstraţie a invenţiei sale într-un restaurant. Cam în acelaşi timp, John Thurman, un american, oferea un serviciu asemănător de curăţare la St. Louis. Lua patru dolari pentru o vizită şi se prezenta la uşa locuinţelor sau la birourile clienţilor cu aspiratorul său de praf cu motor pe benzină, într-o căruţă trasă de un cal. A inventat şi brevetat maşina în 1899.

Electric Suction Company

Aspiratorul de praf casnic, aşa cum îl ştim astăzi, a fost inventat de James Murray Spangler în 1907. Spangler făcea parte din echipa de îngrijire şi curăţenie a unui magazin universal din Canton, Ohio. Suferea de o tuse, şi a dedus că era alergic la praful degajat de aspiratorul pe care îl folosea în munca lui. A experimentat cu un motor vechi cu ventilator pe care l-a fixat pe o cutie de săpun prinsă de mânerul unei mături. A improvizat un sac de colectare a prafului utilizând o faţă de pernă. Cu aceste materiale simple şi multă inspiraţie, James Spangler a creat un aspirator electric portabil. Mulţumit că a funcţionat, s-a apucat să-l îmbunătăţească şi l-a dotat cu un sac filtrant din pânză şi accesorii pentru curăţat.

Spangler a solicitat şi a obţinut un brevet de invenţie în 1908. Apoi a înfiinţat compania Electric Suction Company. Printre primii clienţi s-a numărat o verişoară de-a sa. Soţul ei, William H. Hoover, a devenit un susţinător financiar important al companiei lui Spangler şi, mai târziu, preşedintele companiei. Hoover însuşi a făcut câteva modificări aspiratorului de praf. La început vânzările au mers încet, dar Hoover a oferit clienţilor potenţiali care şovăiau posibilitatea de a încerca produsul gratuit timp de zece zile. În timp, aproape fiecare cămin american a ajuns să aibă un aspirator de praf Hoover.

Pe piaţă au apărut mulţi concurenţi, dar invenţia de bază, un aspirator de praf casnic, a transformat locuinţele oamenilor, birourile, magazinele şi alte spaţii comerciale. Nivelul prafului a fost redus şi igiena a câştigat.

Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here