Astăzi încep sărbătorile sfinţilor nemţeni

0
143
sărbătorile sfinţilor nemţeniLa Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ vor începe astăzi seria manifestărilor religioase din cadrul sărbătorilor sfinţilor nemţeni. Pe 6 august va fi hram la mănăstirea de pe Muntele Ceahlău, la Mănăstirea Sihla, la Schitul Icoana al Mănăstirii Neamţ, iar pe 7 august pelerinii o vor cinsti la Mănăstirea Sihăstria pe Sfânta Teodora.

Pelerinii din toată ţara vor participa, începând de astăzi până pe 7 august, la sărbătorile sfinţilor nemţeni. În această dimineaţă, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va sluji Sfânta Liturghie în faţa Bisericii „Sfântul Ioan Iacob“ a Seminarului Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamţ. Aseară, de la ora 18:00, la seminarul nemţean s-a oficiat Privegherea în cinstea sfântului de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani. În această seară, oamenii sunt aşteptaţi la slujba Privegherii în următoarele aşezări monahale nemţene care îmbracă straie de sărbătoare: Mănăstirea „Schimbarea la Faţă“ de pe Muntele Ceahlău, Mănăstirea Sihla şi Schitul Icoana.

Mâine, 6 august, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va săvârşi Sfânta Liturghie pe Muntele Ceahlău, după ce la orele dimineţii va urca pe munte împreună cu pelerinii care vor participa la această sărbătoare. În seara zilei de 6 august, va fi sărbătoare la Mănăstirea Sihăstria şi la Mănăstirea Sihla, unde se va sluji Privegherea de la ora 18:00. La Mănăstirea Sihăstria, Sfânta Liturghie va fi oficiată miercuri, 7 august, de IPS Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Pelerinajul prilejuit de sărbătorile sfinţilor nemţeni

Tot mâine seară se va organiza, după slujba Privegherii de la Mănăstirea Sihla, o procesiune spre peştera Sfintei Teodora. Sărbătorile sfinţilor nemţeni au fost numite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, „Paştile nemţean“. Aceste sărbători constituie un prilej de rugăciune pentru pelerinii din toată ţara care doresc să-i cinstească pe sfinţii români Ioan Iacob de la Neamţ şi Teodora de la Sihla. Cei doi sfinţi sunt prăznuiţi, prin rânduiala lui Dumnezeu, în jurul praznicului Schimbării la Faţă.

Sursa: Ortodoxia pe net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here