Astenia de primăvară

0
114

Psihologii definesc astenia de primăvară drept o tulburare adaptativă, care se instalează la începutul sezonului şi este determinată de lipsa de vitamine sau de minerale din organism, dar şi de adaptarea la regimul de temperatură şi lumină fiindcă sunt solicitate atât corpul, cât şi psihicul.

Astenia de primavaraSemne clinice

Astenia este resimţită ca o stare de slăbiciune generală, cu lentoare fizică şi psihică, dat fiindcă este însoţită de inhibarea funcţiilor psihice, scăderea atenţiei şi de reducerea percepţiilor senzoriale. Modificările apărute în activităţile zilnice se referă la: trezire dificilă, lipsa energiei, diminuarea puterii de concentrare. Ulterior pot apărea modificări ale poftei de mâncare, dureri musculare şi abdominale. Pot aparea si palpitaţii, cefalee, paloare, toate cu influenţă asupra randamentului şcolar sau profesional. Totodată, apare şi astenia psihică manifes-tată prin instabilitate emoţională. (persoana trece brusc de la o stare emoţională la alta şi simte nevoia să plângă). Alte simptome specifice sunt dispoziţia anxioasă şi nervoasă, oboseala şi scăderea stimei de sine, neliniştea şi lipsa de iniţiativă.

Tratament – remedii pentru astenia de primavara

– Soare şi sport pentru a combate astenia

Soarele vă poate îmbunătăţi starea de spirit; sportul ajută la revigorarea organismului, astfel că este indicat ca în zilele însorite să mergeţi cu bicicleta sau cu rolele în parc. Exerciţiile fizice sau plimbările în aer liber stimulează secreţia de endorfine şi îmbunătăţesc starea psihică.

Astenia si Alimentaţia sănătoasa

O alimentaţie sănătoasă poate ajuta să vă simţiţi energici, iar un aport de vitamine provenit din sucuri de fructe şi legume proaspete este un remediu util. De asemenea, consumaţi alimente care contribuie la starea de bine:

Bananele conţin triptofan, un tip de proteină pe care corpul nostru o transformă în serotonină-substanţa care îmbunătăţeşte starea de spirit şi vă face să fiţi fericiţi.

Spanacul oferă o porţie generoasă de magneziu, zinc, potasiu, fier şi vă face să vă simţiţi mai fericiţi. Reuşeşte să ridice moralul unei persoane astenice la fel de bine ca şi ciocolata, însă cu mai puţine calorii.

– Activităţi plăcute

Citiţi, mergeţi la teatru, la film sau alegeţi oricare activitate care vă provoacă plăcere. Zâmbiţi şi bucuraţi-vă de viaţă, de prieteni, de job, de un ceai în compania unei persoane dragi, de apariţia florilor de primăvară. Psihoterapia vă poate fi de ajutor în depăşirea momentelor dificile legate de trecerea de la iarnă la primăvară.

Prevenţia asteniei

Pentru a preveni apariţia asteniei de primăvară este nevoie de un program raţional de viaţă şi de muncă; trebuie evitate nopţile pierdute şi abuzurile (de tutun, alcool etc). Efecte pozitive are şi acţiunea de stimulare a producţiei naturale de serotonină şi endorfine, astfel că puteţi asculta muzica preferată sau să vă întâlniţi cu prietenii.

revista Dona Info, Nr. 55/2015

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here