Astmul bronşic

0
328

s560x316_Astmul_bronsicPentru crizele severe de astm bronşic – acele atacuri cu sufocare, respiraţie şuierătoare şi dispnee (scurtarea respiraţiei) care pot provoca panică – marea majoritate a pacienţilor urmează recomandările medicilor. Deseori, acest lucru înseamnă utilizarea rapidă a unui inhalator care conţine o substanţă prescrisă. Dacă acesta este şi cazul dumneavoastră, şi funcţionează, atunci nu renunţaţi la el. Dacă folosiţi profilactic un inhalator, ar trebui să continuaţi să o faceţi, pentru că va reduce probabilitatea apariţiei crizelor. Nu există niciun tratament pentru vindecarea astmului bronşic, dar există o mulţime de modalităţi prin care puteţi reduce sau chiar elimina simptomele. Anumite schimbări simple ale stilului de viaţă îi pot ajuta pe marea majoritate a astmaticilor să respire mai uşor.

Ce este în neregulă

O criză de astm bronşic poate apărea atunci când un iritant -de obicei o substanţă comună cum ar fi fumul, aerul rece sau uscat, polenul, mucegaiul sau acarienii de praf – ajunge în plămânii sensibili. Fluctuaţiile hormonale, stresul şi supărarea pot declanşa, de asemenea, o criză. Uneori, nu există o cauză aparentă. Dificultăţile în respiraţie apar pentru că bronhiolele (căi aeriene mici din plămâni) intră în spasm, ceea ce determină apariţia tusei şi a senzaţiei de sufocare. Spasmul declanşează eliberarea de histamină şi alte substanţe chimice care provoacă inflamaţia şi creşterea producţiei de mucus care blochează căile respiratorii.

Amelioraţi respiraţia în timpul unei crize de astm

Atunci când aveţi o criză de astm, încercaţi să rămâneţi calm. Pa­nica agravează simptomele. Acest truc de vizualizare s-ar putea să funcţioneze. închideţi ochii. Pe măsură ce inspiraţi, vizualizaţi-vă plă­mânii dilatându-se şi umplându-se cu o lumină albă şi încercaţi să simţiţi cum respiraţia devine mai uşoară. Repetaţi exerciţiul de două sau mai multe ori, apoi deschideţi ochii.

În cazul unei urgenţe, beţi o cană de cafea tare, două cutii de 330 ml de cola sau un Red Bull (adică băuturi care conţin o cantitate mare de cofeină). Cofeina este o substanţă înrudită cu teofilina, medi­camentul prescris pentru astm, care ajută la eliberarea căilor aeriene.

 Luptaţi împotriva constricţiei cu ajutorul suplimentelor

Cei care practică medicina tradiţională chineză folosesc de sute de ani ginkgo pentru a trata astmul bronşic. Un studiu recent sugerează că această plantă interferează cu o proteină din sânge care contribuie la spas­mul căilor aeriene. Dacă doriţi să o încercaţi, cumpăraţi suplimentele care conţin extract de ginkgo biloba, sau EGB, şi luaţi până la 250 mg pe zi.

Magneziul s-ar putea să vă facă să vă simţiţi mai bine. Multe cer­cetări au sugerat că acesta relaxează căile aeriene. Doza recomandată este de 300 mg pe zi pentru bărbaţi şi 270 mg pe zi pentru femei.

Contracaraţi inflamaţia

Acizii graşi omega-3, care se găsesc în peştii graşi, cum ar fi tonul, somonul şi macroul, acţionează în acelaşi mod ca o clasă de medicamente pentru astm denumită inhibitori de leucotriene. Aceste medicamente stopează acţiunea compuşilor care determină inflamaţii în căile aeriene. Luaţi şase capsule de 1 000 mg de ulei de peşte pe zi în mai multe doze. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte dacă sunteţi sub tratament cu medicamente anticoagulante.

Uleiul de primulă este bogat într-un acid gras esenţial denumit acid gama-linolenic (AGL), care este transformat de organism în sub­stanţe antiinflamatorii. Luaţi 1 000 mg de trei ori pe zi. Pentru a spori absorbţia, luaţi-l în timpul mesei.

Bioflavonoidele, compuşii care dau fructelor şi legumelor culo­rile variate, au proprietăţi antiinflamatorii şi antialergice puternice. Quercetina, una dintre cei mai bine cunoscute bioflavonoide, inhi­bă eliberarea de histamină. Luaţi 500 mg de trei ori de zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Turmericul, condimentul galben folosit în curry-ul indian, este un antiinflamator puternic. Compuşii pe care îi conţine inhibă elibe­rarea de prostaglandine COX-2, substanţe asemănătoare hormonilor care sunt implicate în inflamaţie. Amestecaţi o linguriţă de praf de turmeric – ce poate fi găsit în supermarketuri – într-o cană de lapte cald şi consumaţi-1 de cel mult trei ori pe zi. La magazinele cu pro­duse naturiste pot fi găsite capsule şi tinctură de turmeric.

Înregistraţi totul

Notaţi într-un jurnal tot ce mâncaţi timp de o lună. De asemenea, înregistraţi simptomele astmului. Deşi alergiile alimentare sunt rareori asociate cu astmul bronşic, ocazional există o legătură. Comparaţi jurnalul cu simptomele pe care le aveţi pentru a observa dacă există ceva din dieta dumneavoastră care sporeşte frecvenţa sau seve­ritatea crizelor de astm.

Daca luaţi medicamente pentru astm, cumpăraţi-vă un peak-flow -metru de la farmacii sau cu prescripţie de la medicul dumneavoastră. Acesta înregistrează viteza cu care aerul părăseşte plămânii – o indicaţie a cât de bine respiraţi. Prin citirea acestor valori la anumite momente, puteţi să vă daţi seama care sunt efectele unui medicament sau ale unui remediu. Puteţi, de asemenea, să îl folosiţi şi în timpul crizelor de astm pentru a determina severitatea acestora şi pentru a vă deide dacă aveţi sau nu nevoie de asistenţa unui medic.

Puterea profilaxiei

– Nu fumaţi şi staţi la distanţă de persoanele care fac acest lucru. Fumul de ţigară irită căile respiratorii.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă prezentaţi simptome de astm bronşic pentru prima dată, ar trebui să vă contactaţi medicul. Cineva trebuie să vă ducă la cel mai apropiat spital de urgenţă în cazul în care nu puteţi vorbi din cauza dispneei, dacă aveţi faţa şi buzele cianotice, dacă respiraţi din ce în ce mai greu sau deveniţi confuz sau epuizat. Dacă sunteţi deja sub tratament pentru astm bronşic, probabil aveţi deja medicaţia pe care o puteţi lua la debutul simptomelor. Chiar şi aşa, consultaţi-vă medicul dacă observaţi că trebuie să luaţi medicamentele din ce în ce mai des sau dacă simptomele se agravează chiar dacă aţi urmat tratamentul.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here