Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la ceas aniversar

0
106
ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară Complexul Naţional Muzeal ASTRA sărbătoreşte, la început de  octombrie, 50 de ani de la fondarea Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa.

Pe parcursul a patru zile, între 1 şi 4 octombrie, la Sibiu vor fi organizate mai multe evenimente cu caracter omagial. Vor avea loc: lansări de carte, expoziţii, sesiuni de comunicări; dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie; lansarea unei emisiuni filatelice ilustrând monumente din muzeu, pentru a fi conturată evoluţia istorică a muzeului, de la un simplu vis, la realitate; de la expunerea monumentelor de  tehnică populară, la ilustrarea unei întregi fenomenologii  a civilizaţiei tradiţionale; de la momentul prezent- la planurile de viitor. Prin urmare, personalităţi din rândul autorităţilor locale şi naţionale; înalţi prelaţi, membri ai corpului academic; cercetători ştiinţifici în domeniul etnografiei, se vor reuni marţi, 1 octombrie, de la ora 10:00 în sala festivă a  Bibliotecii Judeţene ASTRA, corpul A, în deschiderea sesiunii aniversare.

Marţi, 2 octombrie, începând cu ora 15:00, sub motto-ul Redescoperirea Muzeului în aer liber după 50 de ani, în zona pavilionului expoziţional amenajat lângă scena de pe lac, va avea loc vizitarea expoziţiei Proiectului tematic al Muzeului în aer liber. Acesta prezintă evoluţia istorico-documentară a muzeului. Se trece prin toate etapele sale de dezvoltare până la momentul prezent, creionând totodată planul dezvoltării sale viitoare.

Vernisajul expoziţiei va fi urmat de dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie.

Aceasta este lucrare executată în bronz de către artistul plastic sibian Gavril Abrihan. Cercetător, etnolog şi muzeograf, Cornel Irimie a fondat, în 1963, muzeul din Dumbrava Sibiului. El a fost fiintat după o idee şi o propunere de amplasare exprimate de etnologul clujean Romulus Vuia. În semn de omagiu, la 30 de ani de la trecerea sa în nefiinţă şi la 50 de ani de la fondarea muzeului, la mansarda cabanei din Păltiniş, va fi deschis Cabinetul memorial “Cornel Irimie”. Acesta urmăreşte recrearea atmosferei de lucru din anii ’60 -’70 ai secolului trecut, prin obiecte ce au aparţinut lui Cornel Irimie: biroul şi scaunul, magnetofonul; radio-ul şi televizorul, lustra, lampa de birou etc. Alături de acestea se vor afla volume şi studii  scrise de către cunoscutul cercetător.

În programul de manifestări ale primei zile aniversare se mai află prezentarea sitului pilot din cadrul proiectului  CultTour şi a programului internaţional de voluntariat VOLAM.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi Fondul European pentru Dezvoltarea Regională prin Programul de Cooperare Transnaţională Sud Estul Europei. Proiectul urmăreşte implementarea de strategii pentru conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural  (grădini şi spaţii în aer liber) ca punct de referinţă pentru un turism sustenabil. “Ca partener al proiectului CultTour, muzeul ASTRA se integrează unui circuit turistic european. Gospodăria din Dragu-Brad a fost reamenajată ca şi în situ, cu tot ce presupune acareturi, plante, în încercarea de a recupera memoria satului de provenienţă” a declarat Ciprian Ştefan, directorul Muzeului în Aer liber.

VOLAM este o platformă de voluntariat internaţional şi practici universitare. Platforma e iniţiată de fundaţia DALA şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA. Deasemenea se afla în parteneriat cu UNION REMPART (Franţa). Aceasta este o federaţie de ONG-uri cu expertiză în domeniul restaurării, conservării şi promovării patrimoniului internaţional.

Seara de marţi se va încheia cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului; Ansamblul Tulnicul din Judeţul Hunedoara; grupul instrumental format din Sebastian Stan, Radu Nechifor, Aurelian Suciu, Marcel Vâlceanu.

Sursa: jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here