Atacul de panică, una din cele mai întâlnite afecțiuni

0
199

Imagini pentru atacul de panica

Atacul de panică, una din cele mai întâlnite afecțiuni

Institutul Național de Sănătate Mintală din SUA, prezintă sondaje care indică faptul că atacul de panică  este in prezent una din cele mai întâlnite afecțiuni. Aceasta poate să apară la orice persoană și cu toate că este atât de înspăimântătoare, ea nu pune viața în pericol și pot fi tratată chiar și prin modalități naturale.

Atacul de panică reprezintă un acces brusc de frică intensă și stare de anxietate care debutează cu o serie de simptome supărătoare, nici una însă nepunând viața în pericol:  bătăi puternice și accelerate ale inimii, respirație îngreunată și sentimentul de moarte iminentă.

În mod normal, un atac de acest tip durează între 5 și 20 de minute iar apariția lui poate fi una neasteptată sau cauzată de diferiți factori de stres.

Se presupune că 75% din oameni dezvoltă cel puțin o dată în viață un atac de panică, mai afectați sunt tinerii și femeile.

Cauze

Cauzele exacte ale tulburărilor de panică nu sunt cunoscute în totalitate, însă cercetătorii vorbesc de implicarea anumitor factori declanșatori precum: un  dezechilibru al neurotransmițătorilor, transmiterea genetică, tensiunea nervoasă sau diagnosticarea persoanei cu depresie ori anxietate.

În plus, atacurile de panică pot fi determinate și de:

-consumul exagerat de alcool și întreruperea bruscă a acestuia;

-cafeaua și consumul de țigări în exces;

-întreruperea bruscă a tratamentului anxietății sau insomniei;

-o intervenție recentă ce a necesitat anestezie generală;

-stresul îndelungat;

-consumul de droguri;

-tulburări neurologice majore.

Simptome

În cazul atacurilor de panică, simptomele apar brusc, surprinzător, iar pentru ca acestea să dispară este nevoie de un timp maxim de o oră. În cazul în care durează mai mult, este necesar să apelezi la un medic, pentru că ar putea fi vorba despre cu totul altă afecțiune. Cea mai supărătoare senzație determinată de un atac de panică este cea de o covârșitoare frică și alte reacții fizice precum:

-angina pectorală (durere în piept);

-senzație de sufocare cu respirație rapidă;

-bătăi puternice și neregulate ale inimii;

-transpirație;

-greață sau dureri de stomac;

-amețelă, nesiguranță și tremor;

-frică de moarte însoțită de senzația pierderii controlului;

-țiuit în urechi (acufene) și frisoane sau valuri de caldură.

Există situații în care atacul de panică survine fără o cauză sau numai la simpa închipuire a unei situații stresante ori neplăcute.

Locurile aglomerate, adunările de  oameni necunoscuți sau anumite situații neplăcute pot declanșa o tulburare de panică. Ca și perioadă de manifestare, acestea pot apărea rar, ocazional, foarte des pe o perioadă scurtă de timp cu pauze de câteva luni. Aceste tulburări pot apărea toată viața, însă pot fi controlate cu tratament, recidiva apărând doar la întreruperea medicației.

În cazul unei anxietăți severe netratate, individul poate dezvolta o afecțiune numită agorafobie caracterizată prin fobia de spații deschise.

Consultul de specialitate și tratamentul

Apelarea la un medic este recomandată în cazul în care atacul de panică survine fără un motiv anume, durează mai mult de jumătate de oră – o oră sau atunci când persoana simte că viața personală și socială îi este afectată din această cauză (de exemplu, atunci când începi să eviți să mergi la muncă, la restaurant sau la cumpărături de teamă declanșpării panicii).

Medicul de familie, medicul generalist, un psiholog sau un consilier sunt persoanele care te pot ajuta să tratezi aceast tip de afecțiune prin terapie și tratament medicamentos. Ședințele de consiliere se axează pe terapie comportamentală axată pe modificarea tiparului de gândire pentru a putea înfrunta acțiunile sau locurile care produc persoanei în cauză teamă și neliniște.

Se utilizează și terapia prin muzică sau cea prin umor, exerciții de relaxare și de respirație, aromaterapia, masajul, meditația și activități de relaxare psihică pentru reducerea stresului și anxietății. Este important să te odihnești suficient, să renunți sau să reduci consumul de cafea, țigări sau alcool și să practici exerciții fizice.

Elimină stresul!

Legătura dintre stres și atac de panică a fost dovedită științific. Există un prag dincolo de care o persoană reacționează la stres prin declanșarea unui atac de panică, de aceea este indicat să elimini stresul și să adopți problemele cu calm.

Aromaterapia

Afecțiunile de natură nervoasă pot fi ameliorate cu ajutorul uleiurilor esențiale.Cele mai recomandate sunt cele de: bergamotă, lavandă, mandarină, cedru, mușețel, trandafir, salvie și lemn de santal. Poți adauga câteva picături din uleiul preferat în apa de baie pentru relaxare.

Masajul

O ședință de masaj pe săptămână te va ajuta să te relaxezi și să gestionezi mai bine situațiile stresante care apar. Relaxarea musculară aduce cu sine și relaxare psihică, foarte importantă în prevenirea tulburărilor de panică.

Sursa: Farmacia Ardealul

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here