Atitudine de învingător: Alessandro Zanardi, „marele optimist”

0
128

mareFostul campion de Formula I, Alessandro Zanardi s-a născut pe 23 octombrie 1966 în Bologna, Italia.

Este cunoscut lumii întregi după ce, pe 15 septembrie 2001, în urma unui grav accident, aproape fatal, pe pista EuroSpeedway, din Germania, și-a pierdut ambele picioare.

Într-un interviu pentru incluyeme.com Zanardi declara că nu își amintește nimic din timpul celui mai grav accident din istoria sporturilor cu motor, „poate că e mai bine așa. Inima mea s-a oprit de șapte ori în cea zi. Am pierdut 75% din sânge. Am avut mai puțin de un litru de sânge în corp. Inima mea pompa doar plasmă și aer curat.”

Cu toate acestea, Zanardi nu și-a pierdut curajul și ambiția și nu a renunțat la ideea de a reveni pe circuit. Nemulțumit de modul în care au fost realizate protezele,  Alessandro și-a proiectat singur proteze de titan, care să îi  permită să poată concura din nou. După o reabilitare lungă și dificilă, la doar trei ani de la teribilul accident, Alex Zanardi, revine în lumea sportului, în competițiile cu motor, la European Touring Car la Monza, la volanul unui BMW Seria 3, modificat și adaptat condiției sale.

 La vârsta de 37 de ani, în 2003, cu o viteză de 311km/h, a stabilit un nou record, pe circuitul pe care a avut loc accidentul, calificându-se al cincilea. Un an mai târziu, competiția a fost redenumită World Touring Car Championship, iar pe 5 august 2005, Zanardi, câștiga prima sa cursă după accident, ocupând locul al II-lea pe pista germană de la Oschersleben.

Luptător din fire, Alessandro Zanardi, a redefinit perioada sa de recuperare ca „un alt fel de cursă” și a utilizat fondurile obținute pentru a strânge bani care vor sprijini Fundatia Alex Zanardi, al cărei obiectiv este să ajute copiii cu dizabilități din întreaga lume.

Chiar dacă în 2009 s-a retras din competițiile cu motor, Zanardi nu a părăsit lumea sportului. În același an a început să practice handcycling – o formă de ciclism în cadrul jocurilor Paralimpice, în care se utilizează triciclete care se pedalează cu mâinile. Cu numai patru săptămâni de antrenament, sportivul s-a clasat pe locul patru în cadrul unei competiții de gen, desfășurată la New York City Marathon.

Tot în 2009 a câștigat Maratonul de la Veneția, la categoria dedicată persoanelor cu dizabilități, cu un timp de 1h13m56s. Un an mai târziu, în martie 2010, s-a clasat pe primul loc la Maratonul de la Roma, cu 1h15m53s.

Pe 5 septembrie 2012, la Jocurile Paralimpice organizate la Londra, Alesandro Zanardi a câștigat în proba ce ciclism rutier două medalii de aur și una de argint.

Fostul pilot de curse și mai apoi de handcycling, este și coautorul a două cărți despre povestea vieții lui „My Story” și „My Sweetest Victory”, un exemplu de atitudine pozitivă, forță interioară incredibilă, curaj și dorința de a merge mai departe.

Alex Zanardi își spune „marele optimist”, omul care a învățat că în viață, atât timp cât ai pentru ce să lupți, chiar și cea mai mare înfrângere se poate transforma într-o victorie.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here