Atitudinea eco sau verde

0
180

ecoSe vorbește despre drepturile omului. Fiecare individ are dreptul la viață, la libertate, la integritate și dezvoltare personală, la viață de familie sau sanătate. Mediul înconjurător face și el parte din această categorie, este un drept pe care fiecare dintre noi îl avem, un drept pe care este necesar să îl respectăm.

Starea planetei este într–o continuă schimbare. Fără a fi oameni de știință, fiecare dintre noi, ne putem da seama că nu în bine, iar modificările produse, sunt, din păcate ireversibile. Cu sistemele de alarmă trase s–a  impus o schimbare de atitudine, pentru a proteja mediul înconjurător și a ne bucura de o viață în armonie cu natura.

Preocuparea pentru un mediu de viață curat a început când amenințarea la stabilitatea și echilibrul naturii era o certitudine. Am devenit conștienți că acțiunile pe care le–am întreprins de–a lungul timpului s–au  întors împotriva noastră. Suntem responsabil pentru ceea ce se întâmplă astăzi peste tot în lume la nivelul mediului înconjurător și al schimbărilor care au loc. Toți membrii societății, indiferent de stat, nivel de clasă sau statut social interacționează în mod neîntrerupt cu mediul, de accea îmbunătățirea relației cu mediul este un proces de care se adresează tuturor. Obiectivul principal este susținearea educației pro–mediu, formale și nonformale,  precum și necesitatea dezvoltării de acțiuni colective, de la  nivelul comunității, al țării până la cel mondial, de responsabilizare socială de mediu.

Există numeroase metode simple și schimbări de atitudine pe care le putem adopta pentru a contibui la protejarea mediului.  Se întreprind constant campanii de sensibilizare a publicului pentru adoptarea unor comportamente de mediu, care vizează abordarea unor acțiuni verzi cu finalitate pozitivă.  Sortarea și reciclarea deșeurilor, plantarea de pomi, participarea la acțiuni ecologiste, economia de apă și electricitate sunt comportamente pro–mediu. De asemenea, o serie de produse ecologice pe care le putem achiziționa. Aparatura electrocasnică ecologică ajută la reducerea amprentei de carbon și la conservarea energiei, nu foloșeste substanțe toxice. Alte produse care se încadrează în această categorie sunt cele biodegradabile, reciclabile sau compostabile. Multe din ele sunt reintroduse în circuitul de producție și astfel că se reduce consumul de materie primă și cantitatea de deșeuri.

Atitudinea eco sau verde nu se referă doar la comportamente care nu sunt dăunătoare mediului, care ajută la conservarea resurselor și a mediului ci și la practici care duc la un stil de viață sănătos.

Este imperios necesar să înțelegem că a contribui atât individual, cât și împreună la îmbunătățirea atitudinii față de mediu ne va oferi  nu doar o îmbunătățire a stilului nostru de viată, dar și posibilitatea de a oferi generațiilor viitoare o natură verde, o planetă sănatoasă pe care o merită, și nu una toxică distrusă de generația actuală.

Deși, primul impact este cel vizual, estetica mediului merge mai departe de atât. Dincolo de frumusețea alterată a peisajului stă o lume necivilizată, fără respect pentru mediul înconjurător și față de semeni. Un mediu murdar, viciat nu deranjează doar estetica ci și sănătatea trupului și a spiritului.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here