Atitudinea față de „cei mici”

0
98

descărcareAtitudinea pro- Hristos

 Atitudinea- În finalul capitolului al nouălea din Evanghelia după Marcu se arată că orice serviciu care se face pentru lucrarea dumnezeiască de propovăduire a credinței lui Hristos mărturisește o atitudine pro Hristos. Chiar și aducerea unui „pahar cu apă” ucenicilor în timpul lucrării lor misionare nu va rămâne fără plată. În timp ce atitudinea pozitivă față de ucenici este răsplătită în felul acesta, poziția potrivnică față de ei, prin punerea de piedici și, mai ales, prin smintirea lor, este vrednică de osândă. Cei mici și cei foarte mici constituie caracterizări ale creștinilor în general.

Crestinii nu se bazeaza pe puterile lor, ci depind de Dumnezeu

Gândul lui Hristos se mută vădit de la cei doisprezece ucenici, care prin propovăduirea lor vor continua lucrarea Lui, la cercul mai larg al adepților, care vor constitui Biserica. Această numire a creștinilor arată că ei nu se bazează pe puterile lor, ci depind cu încredere de Dumnezeu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că Mântuitorul „numește mici nu pe cei cu adevărat mici, ci pe cei socotiți așa de cei mulți, pe cei săraci, pe cei neluați în seamă, pe cei necunoscuți (Căci dacă este mic, cum de prețuiește mai mult decât lumea întreagă? Cum să fie mic, dacă este prieten al lui Dumnezeu?), pe cei astfel socotiți de către judecata celor mulți”.

Cel ce da un simplu “pahar cu apa” face lucrarea lui Hristos

Ucenicii sunt îndemnați de Iisus să aibă atenția întoarsă către slujirea lor, în duhul jertfei și al Pătimirii, fugind de gândul că sunt singurii care săvârșesc minuni în numele lui Hristos. Dumnezeu poate să lucreze liber și nelegat: în numele lui Hristos cineva poate săvârși minuni, chiar dacă nu se află în cercul ucenicilor, în ciuda supărării acestora din urmă; această poziție a lui mărturisește că nu este împotriva lui Hristos, ci pentru El.

De asemenea, de partea Lui este și cel care dă un simplu „pahar cu apă” (rece, așa cum adaugă Matei, accentuând și mai mult prețul darului în condițiile uscatei Palestine) creștinilor misionari, pentru că le ușurează lucrarea. Dimpotrivă, este de preferat auto-pedepsirea celor care împiedică viața normală sau activitatea misionară a creștinilor prin smintirea lor. Deopotrivă de aspră trebuie să fie și pedeapsa conducătorilor creștini care prin poziția lor sau prin nepăsare îi smintesc pe creștinii simpli și neînsemnați.

Mihai P.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here