Au fost create cristalele cameleon: “Țopăie ca o minge” și ne-ar putea fi utile în spațiul cosmic

0
290

cristalCameleoni știm că își schimbă culoarea, iar secretul transformării lor constă în acele mici cristale încorporate în piele, cu care natura i-a hărăzit.

Inspirați probabil de aceste vietăți, savanții ruşi de la Centrul Internațional Tomograf al Filialei din Siberia au avut ambiția și creeze în laborator niște cristale care să își schimbe culoarea în funcție de influența mediului.

Se pare că munca lor a dat roadele scontate, oamenii de știință explicând faptul că schimbarea culorii este o reacție la iluminarea materialului din care sunt realizate cristalele, dar și la schimbarea temperaturii.

Potrivit Rador, care citează rosbalt.ru, cristalele cameleon, cum au mai fost ele numite, nu numai că trec de la o nuanță la alta, dar se și mișcă. Cristalele “țopăie ca o minge” din cauza eliminării oxigenului aflat în interiorul lor, iar procesul poate dura chiar și trei luni.

Astfel, aceste cristale se descompun treptat prin eliminarea oxigenului, însă dacă sunt puse la frigider îngheață și nu se mai mișcă.

Dincolo de spectacolul pe care îl oferă, material folosit pentru crearea acestor cristale este util pentru realizarea de senzori ce reacționează la iluminat, precum și în formarea indicatorilor ce funcționează la temperaturi scăzute, de exemplu în spațiul cosmic sau în Antarctica.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here