Chimistul belgian stabilit în SUA, Leo Baekeland a creat primul material plastic în 1909. Polimerul sintetic inventat de Baekeland era făcut din fenol şi formaldehidă. Şi-a împrumutat numele noului produs – bachelită – şi a înfiinţat o companie pentru comercializarea pulberii necesare pentru matriţarea produselor.
Bachelită matriţată
Bachelita şi-a găsit o utilizare imediată la accesoriile noilor aparate electrice de diverse feluri. S-a dovedit a fi foarte bună ca izolator electric, drept care a fost folosită în fabricarea manşoanelor care protejează conexiunile electrice. Este utilizată şi astăzi în acest scop.
Curând i s-au găsit şi alte întrebuinţări. Când a apărut radioul, carcase aparatelor de radio s-au făcut, în mod firesc, din bachelită matriţată, care izola circuitele electrice din interior; în plus, putea fi matriţată în orice formă, şi prin anii 1930 designul carcaselor a devenit mai îndrăzneţ. Culoarea cea mai populară pentru produsele din bachelită era cateniul-închis, probabil din cauza asemănării cu mahonul lustruit, se putea obţine orice culoare, şi jucăriile pentru copii erau adeseori roşii şi verzi. Ea a ajuns să fie prezentă în orice cămin.
Mental. Şi-a găsit sute de întrebuinţări. “Importanţa bachelitei stă în faptul că a fost primul material plastic folosit pentru scopuri foarte diverse în secolul al XX-lea. Bachelita a fost foarte utilă în felul ei, dar era dură, rigidă şi casantă. În deceniile următare s-au realizat noi materiale cu diferite proprietăţi. Alkathene, mai moale, era potrivit pentru lighene; polietilena, datorită lanţurilor lungi de molecule, era excelentă pentru producerea fibrelor artificiale.
Invenţii care au schimbat lumea, Rodney Castleden
Jurnal Spiritual