Invenții care au schimbat lumea – Fermoarul

0
561

FermoarulElias Howe, unul dintre inventatorii maşinii de cusut, a inventat şi  fermoarul. El a brevetat „o închizătoare automată şi continuă a hainelor” în 1851. Din descrierea lui, seamănă foarte mult cu fermoarul, cu toate că se pare că Howe nu 1-a realizat efectiv vreodată. Poate că a fost atât de preocupat de maşina de cusut încât nu a mai putut duce la capăt şi proiectul fermoarului.

Au trecut 41 de ani până ce fermoarul a fost reinventat.

Whitcomb Judson şi-a brevetat fermoarul în 1892, deşi l-a denumit închizătoare cu copci. De vreme ce Judson chiar a realizat, a produs şi a vândut aceste obiecte, lui trebuie să îi fie recunoscut meritul pentru inventarea fermoarului. Inchizătoarea cu copci a fost expusă la Expoziţia Mondială de la Chicago din 1893, dar nu s-a bucurat de mare succes.

Electrotehnicianul Gideon Sundback a fost cel care a dus invenţia lui Judson la punctul la care a început să semene cu fermoarul modern. Sundback s-a născut în Suedia şi a emigrat în Canada. A lucrat pentru Universal Fastener Company. A fost un proiectant priceput şi a făcut şi o mişcare bună în carieră, însurându-se cu fiica directorului fabricii; a devenit proiectant-şef la Universal. Din această postură s-a ocupat de îmbunătăţirea închizătorii lui Judson, perfecţionând produsul în St. Catherines, Ontario, în 1913.

Sundback a mărit densitatea elementelor de prindere de la unul la altu pe centimetru.

Fermoarul avea două rânduri de dinţi metalici care se îmbinau într-un singur şir prin trecerea peste ei a unui cursor. Sundback a obţinut un brevet pentru închizătoarea lui în 1917. După aceea a proiectat o maşină pentru producerea noului fermoar; intenţia era de a produce în masă.

Maşina avea să producă sute de metri de fermoar pe zi. Dar dispozitivul nu îşi primise încă denumirea englezească de zip sau zipper. Aceasta s-a  întâmplat într-un fel ocolit, în 1923. Compania Goodrich producea linie de galoşi din cauciuc pe care o deriumise Zipper. Pantofii erau Zipper, dar au fost prevăzuţi cu noul dispozitiv revoluţionar de prindere şi, în timp, fermoarul în sie a ajuns să fie cunoscut sub această denumire.

“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here