Expoziția “Aurul și argintul antic al României”, la MNIR

0
70

Expoziția temporară “Aurul și argintul antic al României“, care reunește peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur și argint, descoperite pe teritoriul României, se va deschide, în 19 decembrie, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

Tezaur Istoric a MNIRPotrivit Secției Relații Publice, Educație Muzeală, Marketing Cultural și Organizare Expoziții a MNIR, structura expoziției ilustrează, prin aceste obiecte de o deosebită valoare istorică, estetică și simbolică, o perioadă de peste șase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic și Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea î.Hr. — secolul al VII-lea d.Hr.).

La această inițiativă expozițională a MNIR s-au alăturat 31 de muzee din țară; fiecare dintre piesele ce urmează a fi expuse are o semnificație și o istorie proprie.

Unele dintre obiectele incluse în tematica acestei manifestări se află în expoziția Tezaur Istoric a MNIR. Prin urmare, pot fi văzute doar la București; altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie și arheologie din țară; o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.

Mărturie pentru veleitățile artistice și îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluțiilor tehnologice folosite pot sta, printre altele, piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coțofenești, Agighiol sau Peretu), diversitatea și bogăția de forme a orfevrăriei dacice (brățările polispiralice de aur descoperite în zona cetății de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgești, Tășad, Sacalasău, Rociu, Bălănești etc.) și, nu în ultimul rând, inventarele funerare și tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someșeni sau Histria.

Expoziția temporară va fi deschisă la MNIR în perioada decembrie 2013 — martie 2014; apoi va fi itinerată în cel puțin 12 orașe din România.

AGERPRES 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here