“Aurul și argintul antic al României”, în premieră la Muzeul de Istorie a Banatului

0
81

Muzeul de Istorie a Banatului din Timișoara va găzdui la, sfârșitul lunii, expoziția tematică “Aurul și argintul antic al României”. Deschiderea expoziției în Banat a întârziat cu trei săptămâni, deoarece programul pentru public s-a prelungit la București, unde a fost vizitată de 11.000 persoane.

“Am început deja pregătirile pentru primirea exponatelor care provin atât de la Muzeul Național de Istorie din București cât și de la alte muzee din țară. De un an așteptăm să deschidem această expoziție deosebită. Acum suntem pregătiți să o primim și din punct de vedere al asigurării siguranței exponatelor”, a declarat marți, pentru Agerpres, istoricul Dan Leopold Ciobotariu de la Muzeul de Istorie a Banatului.

Expoziția “Aurul și argintul antic al României” reprezintă corolarul unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai importante demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani.

Sunt piese deosebite din aur și argint, podoabe, accesorii vestimentare, armament de paradă, veselă din perioada geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Pețeni, Drăgești, Tășad, Săcălășău, Rociu, Bălănești.

“Obiectele expuse sunt din aur și argint, nu sunt din aur fals. Pe vremea aceea nu se punea în discuție falsificarea aurului, ci eventual formarea de diferite combinații și aliaje, cu metale albe — mai ales argint. Putea exista, în schimb, ‘un fals îmbrăcat în aur’, respectiv, un miez de ciment sau alt metal neprețios îmbrăcate în aur, pentru ca obiectele respective să cântărească mai mult”, a adăugat Ciobotariu.

Expoziția “Aurul și argintul antic al României” va fi vernisată a sediul Bastionului Theresia al Muzeului de Istorie a Banatului din Timișoara pe data de 21 mai și va rămâne deschisă până pe 29 iunie.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here