„Aurul și argintul antic al României” la Palatul Brukenthal

0
97

muzeuMiercuri, 19 noiembrie 2014, a avut loc la Sibiu, vernisajul expoziției “Aurul și argintul antic al României”. Cei ce au venit cu inițiativa organizării acestui eveniment sunt reprezențanții Muzeului Național de Istorie a României.

Sprijinită de Muzeul Național Brukenthal, la care se adaugă și alte 30 de muzee din țară, expoziția poate fi vizitată până la data de 18 ianuarie 2015, se arată într-un comunicat emis de Agerpres.

Până la data menționată anterior, expoziția “Aurul și argintul antic al României” poate fi vizitată zilnic la  Palatul Brukenthal , iar prețul unui bilet standard este de 20 lei, cu reduceri pentru grupurile de minim zece persoane, elevi, studenți, militari, pensionari și persoane cu handicap ușor.

Circa 1.004 piese arheologice descoperite pe teritoriul țării noastre din mileniul al V-lea î.Hr, respectiv secolul al VII-lea d.Hr. sunt reunite în expoziția mai sus-amintită.

Piesele ilustrează multiplele fațete îmbrăcate de metalele prețioase, de la podoabe la însemne ale nobleței, prestigiului și bogăției sau sacralității, iar printre exponate se numără piese provenite din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coțofenești, Agighiol sau Peretu), piese reprezentative pentru orfevrăria dacică (brățările polispiralice de aur descoperite în zona cetății de la Sarmizegetusa Regia, tezaure precum cele de la (Sâncrăieni, Peteni, Drăgești, Tășad, Sacalasău, Rociu, Bălănești etc.) sau inventarele funerare și tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichității Târzii, de la Pietroasă, Apahida, Cluj-Someșeni, Histria.

Din partea Muzeului Național Brukenthal sunt expuse 59 de piese, descoperite în mormântul de incinerație nr. 1 de la Tilișca și în mormintele gepidice M3 și M4 de la Miercurea Sibiului.

În plus, se pot vizualiza circa  50 de piese din mormântul M1 de la Tilișca, care  datează din secolul al II-lea d.Hr. și reprezintă podoabe din argint, distruse cu daltă și trecute prin foc: colier, brățări, inele spiralice, fibule cu nodozități etc.

‘Mormintele gepidice de la Miercurea Sibiului sunt parte integrantă a unei așezări datate în secolele VI-VII d.Hr, iar șapte mărgele și două agrafe care fac parte din inventarul acestor morminte sunt cuprinse în expoziția Aurul și argintul antic al României’, mai subliniază cei de la Agerpres.

aur argintMărgelele au o greutate între 0,89 și 1,10 grame, interiorul lor fiind realizat din sticlă. Astfel, în jurul gâtului, mărgelele erau dispuse ca o salbă; agrafele cu acul de prindere de îmbrăcăminte este realizar din alamă, iar pe corpul lor, lucra din argint viu sunt prinse patru pietre de agaț.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here