Din curiozitățile continentului australian….

0
956

Australia este unul dintre statele foarte mari ale lumii, fiind totodată și cel mai mic continent , având suprafața de 1.631.600 km2.

australiaLa Răsărit este flancat de Marea Barieră de Corali (lungă de peste 2 000 km și lată de 2-150 km), o zonă de maximă dezvoltare a acestor animale celenterate capabile să construiască recife și insule din scheletele lor stratificate.

Australia (pronunțat în engleză /əˈstreɪljə/), oficial Commonwealth of Australia este o țară ce ocupă în întregime continentul cu același nume, insula Tasmania și alte insule mai mici. Este cea de-a șasea țară în lume după mărime, ocupând 7.617.930 km², și cea mai mare țară din Oceania și Australasia.

Țările vecine sunt Indonezia, Timorul de Est și Papua Noua Guinee la nord; Insulele Solomon, Vanuatu și Noua Caledonie la nord-est; și Noua Zeelandă la sud-est.

Pentru mai bine de 40.000 de ani cu mult înaintea primelor așezări Britanice, Australia era populată de Aborigeni australieni. Ei au aparținut unora sau mai multor din cele 250 de grupuri de limbi. După descoperirea acestor teritorii de către exploratorii din Țările de Jos din 1606, Marea Britanie pretindea la teritoriile de est a Australiei în 1770 și a început să colonizeze aceste teritorii prin deportările penale spre colonia Noul Wales de Sud începând cu 26 ianuarie 1788. Populația creștea în mod constant în următoarele decenii. Continentul fusese explorat iar alte cinci colonii ale Coroanei au fost stabilite.

australia 1Cel mai probabil, numele “Australia” provine de la termenul din latină „terra incognita australis”.

Este un termen ce făcea referire la un continent imaginar ce ocupa întreaga Emisferă sudică. Cuvântul „Australia” a fost folosit pentru prima oară într-o scriere în limba engleză: „A note of Australia del Espiritu Santo” scrisă de Master Hakluyt în 1625.

Este unicul continent lipsit în prezent de glaciație; de asemenea , nu are vulcani activi.

Relieful australian este jos; are o altitudine medie de numai 210 m. Unele sectoare se află la altitudini sub nivelul oceanului (de pildă, lacul Eyre situat la minus 11, 9 m).

Apele ce curg pe două treimi din suprafața continentului nu se varsă în ocean, ci se îndreaptă spre interior unde se….pierd printre dune și grohotișuri.

Continentul este însă bogat în ape subterane, având cel puțin 15 bazine, printre care și pe cel mai mare cunoscut în lume, dezvoltat de 1.736 km2.

australia 2Aspecte inedite prezintă flora variată și fauna.

Aproximativ 13.000 de specii botanice (trei sferturi din flora continentală) pot fi întâlnite numai aici. Între acestea sunt eucaliptul (cu peste 600 de specii), cel mai înalt arbore de pe Terra. El poate atinge 150 m și orhideea ˶Gramatophyllum˝ care dezvoltă 4.000-5.000 de flori pe tulpina ei de 2 m.

Fauna originală conservă multe fosile vii. Printre ele sunt ornitorincul, echidna, cangurul (30 de specii); apoi alte marsupiale, ca ursul koala, cârtiâa marsupială, lupul marsupial.

De asemenea, aici viețuiesc râma uriață, de 2 m lungime, șarpele covor lung de 6 metri, lebăda neagră, etc.

Magazinul Curiziotăților Lumii, de Claudiu Vodă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here