Avantajele și dezavantajele instruirii la distanţă

0
3716
instruireSocietatea modernă, în care trăim, este într-o permanentă şi accelerată schimbare.

Cea a modificării naturii locurilor de muncă. Omul modern trăieşte într-un mediu fluid, cu o imensă viteză de nou, care de multe ori ajunge să fie perceput ca ostil. Până nu demult o persoană avea de-a lungul vieţii o singură slujbă, astăzi locurile de muncă se schimbă în medie la fiecare 5 ani cu modificări drastice. Prin urmare, sprijinul trebuie să vină din partea educaţiei, care la rândul ei trebuie să se adapteze.

În urmă cu numai 50 de ani educaţia primită în anii de şcoală putea să fie suficientă pentru tot restul vieţii, astăzi situaţia s-a schimbat. Atât societatea cât şi individul modern trebuie să gliseze de la educaţia orientală pe nivel spre educaţia continuă, trebuind ca educaţia să-l pregătească pe individ pentru societate, iar acestea sunt cerinţele societăţii moderne. Ea poate fi privită ca o societate a modificării neîntrerupte a cunoştinţelor.

Greşelile de abordare în educaţia modernă pot duce la urmări greu de estimat, chiar pentru un timp scurt dar tocmai în aceasta constă provocarea.

Instituţiile de învăţământ ar trebui să dibăcească metode pentru a promova elevi cu aptitudini deosebite: capacitatea de cooperare şi dialog, flexibilitatea de a păstra echilibrul, să pregătească individul pentru un nou stil de viaţă şi pentru învăţarea continuă. În contribuţia educaţiei intervin noile tehnologii informaţionale.

Învăţământul la distanţă încearcă să le ofere oamenilor şansa de a învăţa în momentul, locul şi ritmul care le satisfac cel mai bine cerinţele personale încercând să le ofere şansa unei cât mai bune adaptări la noua societate. Cu toate aceste tehnologii, nu înseamnă că trebuie să renunţe la metodele învăţământului tradiţional, mai ales în primi ani de educaţie în şcoli, când ne îndrumă educatorul.

Învăţământul la distanţă pare a fi răspunsul cel mai potrivit pentru pregătirea adulţilor.

De asemenea, se evidenţiază tot mai multe programe naţionale şi internaţionale de cercetare în educaţia practică. Tehnologiile pot elimina o mare parte din constrângerile de timp, accesul restrictiv la informaţie datorat distanţelor, costurile de cazare, transport, posibilitatea adaptării programelor personale de educaţie, posibilitatea acomodării rapide cu schimbările şi noile cunoştinţe din diverse domenii. Educatorii se pot concentra pe domeniile lor de activitate, pe dezvoltarea materialelor educative şi pot colabora între ei. Este evident că aceste noi concepte în educaţie nu le pot înlocui pe cele tradiţionale. Faza preşcolară, primii ani de şcoală şi fazele de debut ţin de educaţia tradiţională.

Avantaje ale învăţământului la distanţă

1. Formarea este deschisă oricărei persoane, indiferent de nivelul de pregătire, favorizează creativitatea, facilitează formarea locală, fără deplasări, permite alegerea temelor dorite, sprijină sentimentul de libertate şi încredere în sine.

Dezavantaje ale învăţământului la distanţă

1. Nu oferă cursantului posibilitatea de a socializa, de a se integra în colectivitate şi de a crea legături emoţionale.

Învăţământul la distanţă este un proces de învăţare care se bazează pe diferite resurse multimedia şi care permite uneia sau mai multor persoane să se formeze studiind la calculatorul propriu. Cursantul putându-şi însuşi cunoştinţele prezentate în ritmul său propriu.

Prelucrat de Mădălina M.

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/ziua-invatatorului-sarbatorita-fiecare-pe-5-iunie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here