Avem neapărată nevoie să deosebim duhurile

0
108

deosebire duhuriSuntem înconjurați de primejdii, suntem înconjurați de ispite și de sminteli! Din toate părțile ne lovesc auzul strigătele și chemările lingușitor-înșelătoare ale vrăjmașilor mântuirii noastre.

Filosofarea deșartă spune: ”Veniți la mine, eu am lumina!” Însă ea nu are lumina, ci numai o nălucă de lumină, și cei care o ascultă numesc lumina întuneric, iar întunericul-lumină.

Lumea cheamă: ”Veniți la mine, eu vă voi da pacea!” Însă nici ea nu are pacea, ci o nălucă de pace, și cei atrași de ea, cunoscând cu întârziere că mincinoase sunt făgăduințele ei, spun cu dojană: ”Pace, pace – dar unde e  pacea asta?”

Stăpânitorul acestei lumi făgăduiește lărgime și viață, putere și îndestulare. Însă el n-are nici putere, nici libertate, nici îndestulare, ci numai o nălucă a lor, și cei amăgiți de el doar îți închipuie că trăiesc liberi și îndestulați, iar de fapt sunt robi mai mult morți decât vii, pe care îi chinuie lipsurile de tot felul.

Să ne silim, așadar, a dobândi deprinderea deosebirii tuturor acestora duhuri vrăjmașe mântuirii noastre, să încetăm a ne lăsa atrași de ceea ce este doar cu numele lumină, pace și putere, însă de fapt nu este nici lumină, nici pace și nici putere, și să năzuim către Cel ce  este calea, adevărul și viața, dreptatea, sfințirea și izbăvirea.

Răspunsuri la întrebări ale intelectualilor, Sfântul Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here