Avertismentul unui expert în pedagogie: “90-95% din populația globului nu știe să gândească”

0
155

gandireUnul dintre cei mai cunoscuți experți ai lumii în domeniul pedagogic și-a exprimat convingerea că doar aproximativ 5% din oamenii de pe acest pămât știu cum să își folosească rațiunea, restul de “90-95% din populația globului nu știe să gândească”. 

“Puțină lume de pe planetă a învățat să gândească într-o formă mai largă și mai creativă”, susține dr. Robert Swartz, de la “National Center For Teaching Thinking” din Statele Unite. El a subliniat că “progresul omenirii depinde de acest tip de gândire”.

Specialistul consideră că responsabilitatea pentru actuala situație revine mai ales școlii, care — deși este complet diferită față de secolele anterioare — pune accentul pe memorizare și nu pe raționament și rezolvarea creativă a problemelor.

Robert Swartz, care colaborează și cu University of Massachusetts din Boston, este de părere că 99 % din problemele omului sunt de natură lingvistică și, prin urmare, este imperios necesară o bună comunicare de la cea mai fragedă vârstă. Pe de altă parte, sistemul de învățământ trebuie să formeze “subiecți activi”, nu pasivi, care să nu se limiteze la recepționarea de informații. Cheia este, potrivit lui, formarea tinerelor generații pentru a putea “gândi critic”.

Acesta a atras atenția că este nevoie să se stimuleze empatia la cei mici, pentru a putea astfel aprecia opiniile celorlalți și munca în echipă.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here