Aveți ochii obosiţi?

0
393

ochi obositiS-ar putea ca ochii să fie fereastra către sufletul dumneavoastră, dar atunci când sunt folosiţi intens, ei devin calea către durere, migrene şi vedere neclară. Din nefericire, oboseala ochilor este mult prea frecvent întâlnită la oamenii care petrec ore nenumărate privind la monitorul calculatorului şi televizor. Există mai multe lucruri pe care le puteţi face pentru a rezolva problema. Oferiţi ochilor cât mai multă odihnă posibilă. Faceţi câteva ajustări la computerul dumneavoastră şi la obiceiurile de muncă pe care le aveţi pentru a face viaţa ochilor dumneavoastră mai acceptabilă.

Ce este în neregulă

Dacă ţineţi o greutate în mână cât braţul este întins, muşchii vor obosi la un moment dat. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ochi atunci când îi folosiţi intens. Dacă muşchii ochilor care vă concentrează vederea nu au timp să se relaxeze, veţi ajunge curând să simţiţi oboseala. Dacă priviţi spre lumina soarelui, durerea oculară poate apărea foarte rapid.

Odihniţi, clipiţi, închideţi

-Oricând faceţi un lucru care necesită concentrare, luaţi o pauză la fiecare 20 de minute. Priviţi la un obiect din depărtare – un tablou de pe perete sau o privelişte afară de geam – pentru cel puţin 30 de secunde. Permiţând ochilor să focalizeze pe altceva, le oferiţi odihnă.

-Încercaţi să clipiţi des – la fiecare trei sau patru secunde – atunci când sunteţi foarte atent la televizor sau ecranul computerului. Clipitul vă umezeşte ochii şi vă relaxează muşchii.
-Dacă aveţi de făcut o muncă de lungă durată care vă obligă să priviţi intens, închideţi frecvent ochii. Chiar dacă doar vă închideţi pleoapele timp de câteva secunde, veţi avea parte de relaxare imediată.

Calmare cu cald şi rece

-Iată o altă modalitate de a vă relaxa muşchii oculari: frecaţi-vă rapid palmele una de alta până când se încălzesc, şi puneţi podul palmei peste ochii închişi. Menţineţi-le acolo câteva secunde. -Înmuiaţi un prosop de mâini sau o bucată de material textil în apă rece, stoarceri şi puneţi peste ochi timp de cinci minute pentru a mai atenua oboseala.
-Răciţi-vă ochii cu felii de castravete. Lăsaţi să acţioneze timp de două sau trei minute, sau înlocuiţi cu felii proaspete mai reci.

Lăcrimaţi

– Pentru oboseala ochilor care este legată de ochi uscaţi, folosiţi la crimi artificiale, ce pot fi achiziţionate din farmacii.

Ajustaţi-vă monitorul

-Setaţi contrastul monitorului dumneavoastră pe cea mai mare valoare. Veţi descoperi că imaginile şi literele devin mai clare.

Ochelari pentru gâtul dumneavoastră?

-Dacă purtaţi lentile bifocale, puteţi să suferiţi de dureri la gât atunci când lucraţi mult timp la calculator. Acest lucru se întâmplă pentru că, în cazul ochelarilor bifocali, lentila pentru citit este în partea inferioară şi trebuie să vă înclinaţi capul pe spate pentru a putea să vedeţi ecranul computerului. Luaţi-vă o pereche de ochelari doar pentru citit, care vă vor permite să vedeţi clar la o distanţă de 50 cm fără a mai fi nevoie să vă înclinaţi capul atunci când vreţi să citiţi.

-Potriviţi-vă înălţimea scaunului astfel încât să priviţi uşor în jos la monitor. înclinaţi ecranul pentru a fi potrivit pentru poziţia aceasta.

-Ochii ar trebui să fie la cel puţin 50 de cm de ecran.

-Ajustaţi monitorul sau trageţi perdelele sau jaluzelele, astfel încât lumina de afară să nu se reflecte în ecranul monitorului.

-Curăţaţi în mod regulat praful de pe ecran pentru a îmbunătăţi claritatea.

-Dacă aveţi o miopie uşoară, încercaţi să citiţi sau să vă uitaţi la ecran fară ochelarii de distanţă. Ochii s-ar putea să se simtă mai confortabil în acest fel.

-Alegeţi o dimensiune mai mare a fontului, astfel încât ochii să nu trebuiască să se chinuie la fel de mult pentru a citi, sau puteţi folosi opţiunea de zoom.

Purtaţi ochelari de soare

-În orice lumină puternică – chiar şi iarna – purtaţi ochelari de soare. Ei reduc oboseala ochilor provocată de lumina puternică. Cei mai bum ochelari au lentile galbene, portocalii, maronii sau de culoarea chihlimbarului. Lumina din partea albastră a spectrului este cea care ne face să privim saşiu, iar aceste lentile o blochează.

Luminaţi-vă viaţa

-Atunci când citiţi, asiguraţi-vă că aveţi lumina potrivită astfel încât să nu vă forţaţi ochii. Cele mai bune rezultate le dă o lampă cu braţul flexibil, direcţionată în aşa fel încât lumina să cadă pe foaie. În general, becul cu voltaj mai redus care există la lămpile cu braţ flexibil este mai eficient decât cele cu voltaj mai mare întâlnite la lămpile de birou. Un bec de 40 sau unul de 60 W ar trebui să asigure o iluminare optimă.

-Nu vă mulţumiţi cu o singură lampă într-un loc întunecat. Aprindeţi şi celelalte lumini. Dacă există un contrast prea mare între lumina din locul în care citiţi şi restul camerei, atunci pupilele vor trebui să se dilate şi să se contracte în mod constant pentru a se acomoda cu diferenţele.

-Evitaţi să citiţi sau să lucraţi sub lumină fluorescentă. Poate să pâlpâie, mărind oboseala ochilor. Lumina incandescentă a becurilor normale este cea mai bună – sau încercaţi becurile care imită lumina naturală, folositoare în special în munca de aproape.

Încercaţi lentile ieftine

După vârsta de 40 de ani, mulţi oameni au probleme să se concentreze pe obiecte apropiate – cum ar fi trecerea aţei prin acul de cusut, sau citirea ingredientelor de pe un ambalaj – o afecţiune denumită presbiopie. Dacă vederea la distanţă este în regulă şi ambii ochi focalizează la fel de bine, încercaţi să cumpăraţi o pereche de ochelari de citit ieftini de la farmacia locală.
Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă vă simţiţi deseori ochii obosiţi şi remediile casnice nu au dat rezultate, dacă vederea vă devine din ce în ce mai slabă sau sunteţi foarte sensibil la lumină, consultaţi un oftalmolog. De asemenea, dacă ameţeala sau vederea dublă apar brusc şi nu dispar atunci când vă odihniţi ochii, mergeţi cât mai repede la medic.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here