Babel F.A.S.T. 2018 se pregătește pentru primirea oaspeților

0
138

temaÎncepe ediția a opta a Festivalului Babel – Gestul este tema acestei ediții – Orice gest trebuie încărcat de sens – Teatrul este viață cu trăiri augmentate, voit amplificate – Exprimarea artistică este limba sufletului

Începe Festivalul Artelor Spectacolului la Târgoviște – Tema ediției este gestul

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Babel, organizat de Teatrul Bulandra din Târgoviște, în perioada 4-10 iunie, se pregătește să-și întâmpine oaspeții. Elementul care unește toate manifestările artistice este tema fiecărei ediții. Tema spectacolelor din acest an este Gestul. Gestul este acea „formă de energie”, care „conține informație și vorbește mult mai ușor și mai rapid despre arhetipuri decât o pot face cuvintele.”

Explicația acestei alegeri este că un gest „face ca esențialul să înflorească în prezent și să atingă astfel o coardă sensibilă. Emoția se naște prin sugestie și aceasta ține foarte mult de fragilitatea simțurilor. Aceștia răspund mai prompt decât răspunde mintea la stimuli intelectuali. Bineînțeles că gestul trebuie încărcat de sens. Altfel el este un gol, o minciună pe care o rostește corpul. Cât de greu este pentru un actor să armonizeze pe scenă adevărul cuvântului cu adevărul gestului? Și cât de mult distruge un gest fals tot personajul de până atunci…”

Un gest poate schimba lumea

La fel ca în viață, teatrul este viață cu trăiri augmentate, voit amplificate. Trăiri minuțios punctate, fir cu fir despicate. Sunt gesturi, sentimente, emoții. Sunt comportamente pe care le vedem în viața de zi cu zi. Cu deosebirea că în teatru ele sunt privite atent, cu o lupă uneori. Și tot prin viziunea lupei, mărit până la ridicol sau până la grotesc, le sunt prezentate și privitorului.

„Într-o lume care a devenit mută în a-și exprima autenticele trăiri și surdă față de tot ceea ce este lipsit de pragmatism, gestul contează. Un gest poate schimba lumea. La Babel 2018 ne propunem să reflectăm și să acționăm prin Gest!” Acestea sunt gândurile care animă echipa de organizatori ai festivalului, care „s-a născut din dorința de a reda orașului aura pe care a avut-o timp de mai bine de 300 de ani, în care a fost reședința Țării Românești și a reprezentat un reper politic, economic și cultural.”

Semnificația denumirii Babel

Tot pe site-ul Babel F.A.S.T. se explică alegerea și semnificația acestei denumiri, Babel, motivul și preferința pentru această opțiune.

„Mitul biblic al turnului Babel capătă înțelesul dorinței omului de a cunoaște Absolutul, de a atinge perfecțiunea din care el însuși este o <bucățică>. Totodată, Babel este momentul zero al diversității. Babel-ul teatral și artistic este un mod de a atinge Cerul nu printr-o construcție din cărămidă sau din betonul care a devenit principalul mediu înconjurător, ci prin ceva mult mai trainic: prin comuniune sufletească. Exprimarea artistică este limba sufletului în al cărei dicționar apar mereu noi și noi cuvinte.”

Arta unește, ne oferă înțelegere, zâmbete și oportunități de a fi împreună. Ne ajută să evoluăm, să corectăm eroarea, să ajungem la o interpretare profundă a evenimentelor, întâmplărilor, emoțiilor și trăirilor cotidiene. Ea ne dezvăluie adevăruri, tipologii, caractere, limbaje. Viața noastră este o artă, cea mai desăvârșită artă, iar artistul este Însuși Dumnezeu. Pe măsură ce trăim, El ne dăruiește un sens, ne face să vedem cu adevărat. Și ne menține vie speranța. Tot acest minunat Univers este al nostru, trebuie să știm să-l prețuim. El este un dar făcut din iubire.

Ce cuprinde termenul FAST

tema

„F.A.S.T. cuprinde atât neologismele artistice, dar păstrează și dulci arhaisme. FAST are și el dublu sens, îmbogățind semnificația cuvântului <Babel>. În engleză înseamnă repede, așa cum se construia turnul, așa cum se scurg clipele, așa cum este ritmul societății actuale, mereu pe <fast forward>. În plus, fast-ul cultural îmbracă Teatrul Tony Bulandra pe întreaga perioadă a desfășurării festivalului. Este acel tip de fast (a se citi fie <strălucire>, fie <repede>) cât să-i determine pe spectatori, pe participanți, pe invitați și, nu în ultimul rând pe organizatori, să-i spună clipei: <Zăbovește încă, ești atât de frumoasă!>”

O rumoare mai puțin întâlnită animă orașul cu ocazia fiecărei noi ediții. Spectatori de toate vârstele se mișcă grăbit sau agale, în funcție de orarul evenimentelor, pe sub castanii înfloriți. Ei vor să ajungă fie la Teatrul Tony Bulandra de pe Bulevardul Carol, fie în centru, unde au loc spectacole, concerte, ori ambele. Se simte emoția, se văd zâmbete vesele, se simte nerăbdarea, se vede interesul. Uneori, trecem pe lângă grupuri de actori pe care-i auzim conversând în limba noastră sau în alta, la fel de plăcută. Ei merg la muncă, noi la distracție și amuzament. Sau, pur și simplu la o relaxare, o desprindere plăcută de realitate, un alt univers, o lume comprimată într-o durată de show. Acesta este Babel F.A.S.T. an de an, noi îi privim <strălucirea> și ne pare rău că trece atât de <repede>.

Te invit să fii la curent cu informațiile de la secțiunea Cultură.

Mihaela Mușetescu