Încă din timpurile de mult apuse, băile au fost folosite pentru a trata diferite afecţiuni, de la pietre la rinichi la muşcături de şarpe. În zilele noastre, avem alte metode de tratament ma de încredere pentru tratarea afecţiunilor mai serioase, dar pentru un disconfort minor (dureri de spate, dureri musculare, iritaţii cutanate, insomnie sau anxietate) este greu să găsiţi ceva mai relaxant decât o baie, în special dacă i se mai adaugă şi substanţe care să favorizeze vindecarea.
Apa caldă a unei băi relaxante vă masează subtil muşchii obosiţi şi stimulează circulaţia sanguină, accelerând eliberarea nutrimentelor vindecătoare către ţesuturi, ajutând în acelaşi timp şi la eliminarea acidului lactic şi a altor reziduuri ale metabolismului care contribuie la apariţia durerii. O baie caldă vă poate ajuta, de asemenea, să pierdeţi câteva calorii prin activarea temporară a metabolismului. Cu toate acestea, evitaţi băile prelungite în apă foarte fierbinte. Deşi căldura se pare că face bine, ea poate voriza inflamada. O tehnică practicată în toată lumea de secole este hidroterapia prin alternanţă, adică baie caldă urmată de baie cu apă rece, ceea ce face ca vasele de sânge să se dilate şi să se contracte alternativ. Aceasta duce la un tip de acţiune de pompă care îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi se pare că reduce congestia şi inflamada, îmbunătăţeşte digestia şi stimulează activitatea unor organe. Naturopaţii cred că îmbunătăţeşte şi activitatea sistemului imunitar. Pentru a face acest tratament acasă, aveţi nevoie de un lighean mare care are rolul celei de a doua băi, sau puteţi pur şi simplu să staţi într-o baie caldă în cadă şi apoi să faceţi un duş cu apă rece. întotdeauna începeţi cu apă caldă şi terminaţi cu apă rece.
Ameliorarea pruritului
Dacă pruritul (mâncărime) este problema dumneavoastră, o baie – cu diferite ingrediente adăugate – poate fi ceea ce vă va recomanda doctorul. Iată în continuare câteva substanţe calmante care pot fi adăugate în apă.
-Bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru pruritul cutanat, aşa cum probat ştiţi deja. In cazul în care copilul dumneavoastră are varicelă, adăugaţi 1/2 cană de bicarbonat de sodiu într-o cădiţă sau o cană într-o baie de dimensiur mai mari, pentru a ameliora mâncărimea.
-Ovăzul. Pentru a ameliora erupţiile cutanate sau arsurile de soare pruriginoase, adăugaţi într-o baie cu apă călâie câteva linguri de ovăz colo 1 dai (care are aspect de pudră, astfel încât rămâne suspendat apă), de exemplu Aveeno, care se poate cumpăra din magazinele de produse naturiste. Dacă nu ave ovăz coloidal, puneţi o cană sau mai mult de terc de ovăz simplu într-un ciorap de nylon mai vecr. legaţi-1 şi scufundaţi-1 în apa de baie. Ovăzul face ca baia să fie alunecoasă, aşa că trebuie să aveţi să nu cădeţi când ieşiţi.
-Oţetul este o altă substanţă care poate calma mâncărimea. Funcţionează prin acidifierea pielii. Pentru a uşura mâncărimea provocată de soare, psoriazis, faceţi o baie rece la care adăugaţi două căni cu oţet înainte de a intra în apă.
Dureri si entorse
Pentru entorsele minore, o baie cu săruri Epsom poate produce o calmare rapidă. Sărurile elimina lichidele din organism şi ajută la reducerea int ţiilor. Adăugaţi două căni la o baie cu apă caldă staţi în ea. Baia cu săruri Epsom extrage din organism şi acidul lactic, reziduul metabolic care contribuie la apariţia durerilor musculare. După un antrenament viguros, adăugaţi una sau două căni de săruri într-o cadă de baie şi bucuraţi-vă de această baie relaxantă.
Adăugaţi uleiuri esenţiale
O metodă toarte bună de a mări valoarea medicinală a unei băi este să adăugaţi în apă uleiuri esenţiale, care sunt disponibile la farmacii şi magazinele de produse naturiste. Fiecare se adresează unei probleme specifice. După o zi lungă, pe parcursul căreia aţi muncit din greu, câteva picături de ulei de pin adăugate în apă pot fi foarte revigorante. Uleiul de eucalipt favorizează starea de vioiciune şi calmează congestia. Uleiul de muşcată reduce anxietatea. Levănţica luptă cu depresia. Rozmarinul stimulează ;ioria. Şi combinaţiile de uleiuri sunt benefice.
Dacă sunteţi predispus la alergii, testaţi-vă reacţia la uleiuri înainte de a le folosi. Tamponaţi puţin ulei pe braţ. Dacă nu aveţi nicio reacţie timp de 12 ore, puteţi să le adăugaţi în apa de baie.
-Baie pentru tratamentul artritei. încercaţi combinaţi patru picături de ulei de ienupăr şi câte două picături de ulei de levănţică, chiparos şi rozmarin, cu o cană de săruri Epsom. Pentru o simplă înmuiere, folosiţi trei picături de ulei de levănţică şi trei de ulei de chiparos.
-Baie pentru un somn liniştit. Folosiţi două până la patru linguri de sare de mare, patru picături de ulei de levănţică, trei picături de ulei de măghiran şi trei picături de ulei de lămâie. Alte uleiuri care ajută la promovarea somnului includ uleiul de floare de tei, romaniţă, tămâie, neroii şi trandafir.
-Baie calmantă. Adăugaţi trei picături de ulei de ylang-ylang, cinci picături de ulei de levănţică, două picături de ulei de bergamot şi jumătate de cană de săruri Epsom.
Puteţi folosi în loc de uleiuri şi plante uscate. Pune muşeţel – pe lângă alte plante calmante cum ar fi levănţică şi valeriană – în apa pentru o baie care să vă liniştească. Pentru beneficii maxime, legaţi-le într-o bucată de material textil sau tifon şi ţineţi-le sub robinet până când se umple cada.
Băi în lighean
-Pentru febră, congestie sau durere de cap, înmuiaţi-vă picioarele în apă caldă la care aţi adăugat pudră de muştar. Aceasta atrage sângele la picioare, lucru care îmbunătăţeşte circulaţia şi scade şi presiunea exercitată asupra vaselor de sânge cerebrale.
-Pentru durerea şi mâncărimea provocată de hemoroizi, pregătiţi un lighean cu apă caldă în care aţi pus un pumn de săruri.
-Pentru calmarea picioarelor obosite, adăugaţi două picături de ulei de mentă şi patru picături de ulei de rozmarin în apă caldă.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Jurnal Spiritual