Balenele aud cu oasele craniului

0
520

baleneUn nou studiu realizat de un biolog și un inginer sugerează că cetaceele din subordinul Mysticeti, inclusiv balena albastră și balena cu înotătoare, sunt în măsură să perceapă și să amplifice sunetele de joasă frecvență cu oasele craniului.

Studiul echipei formate din biologul Ted W. Cranford, de la Universitatea de Stat din San Diego și inginerul Petr Krysl, de la Universitatea din California, a fost publicat în revista de specialitate PLOS ONE, după cum informează The Christian Science Monitor.

Balena albastră, Balaenoptera musculus și balena cu înotătoare, Balaena physalus , sunt cele cele mai mari două specii de animale care trăiesc în lume.

Balena albastră poate ajunge la o lungime de treizeci de metri și o greutate de aproximativ o sută șaptezeci de tone, fiind recunoscută ca mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată – prin comparație Argentinosaurus, cel mai mare dinozaur cunoscut avea o înălțime de maxim trizeci de metri și o greutate pâna la o sută de tone. Dimensiunea mare a balenelor, este o piedică în studiul acestora.

Cercetarea oamenilor de știință a început în anul 2003, când în ciuda eforturilor intense de salvare, o balenă eșuată pe plaja din Orange County, nu a supraviețuit.  Cranford și Krysl au reușit să obțină capul animalului pentru cercetarea lor, plasând-ul apoi într-un scaner CT cu raze X proiectat inițial pentru motoare de rachetă, se arată pe site-ul San Diego State University.

Cranford și Krysl au construit un model 3D, extrem de complex, al craniului balenei  care avea  inclusiv piele, ochi, urechi, limbă, creier, mușchi, și fălci și apoi a simulat o serie de sunete.

Utilizând o tehnică modernă, modelarea cu elemente finite, cei doi au împărțit craniul în milioane de părți mici păstrând conexiunile dintre ele – asemeni unor piese puzzle și au urmărit cum fiecare componentă minusculă de os vibrează ca răspuns în urma emiterii unui sunet.

Astfel Cranford și Krysl au constatat că balenele pot auzi sunete cu ajutorul unui os rigid atașat de craniu și denumit, tympano-periotic complex (TPC). Vibrațiile produse de undele sonore se propagă prin țesutul moale al TPC, dar numai dacă undele sonore nu sunt mai lungi decât corpul balenei.

Conform specialiștilor, belenele albastre și cele cu înotătoare,  comunică prin sunete de frecvență joasă, 10 Hz – 130 Hz, și, deci cu lungimi de undă lungi. Aceast aspect ar putea fi o problemă. Însă, datorită unui proces numit conducție osoasă, sunetele sunt amplificate, deoarece vibrează de-a lungul craniului făcându-le de zece ori mai sensibile decât la presiunea acustică.

Într-un interviu Cranford a subliat că acestă cercetare deschide o nouă fereastră spre cum aud cele mai mari animale, „această cercetare a relevat că structura anatomică nu este un accident. Este funcțională, frumos proiectată, în moduri neașteptate.”

De-a lungul ultimilor ani, autoritățile au introdus limite privind cantitatea de zgomot provocată de activitățile umane, la care balenele pot fi expuse. Aceste zgomote provin în principal din trei surse: transport maritim comercial, explorarea energiei și exerciții militare.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here